FÅR LYD: Olivia, som er aspirant i Spjelkavik skolekorps synes det er moro å spille i korpset. Kornetten fra 1901 synes hun er et fin, men det er krevende å spille på. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.


119 år gammelt

-Et historisk klenodium, men ikke noe for et korpsbarn i 2020.

 

Les den fantastiske historien om kornetten til Olivia.


byline friwal

6.mars 2020



baronen pageann

 

Spjelkavika.no | REPORTASJE: Det sier styreleder for Spjelkavik skolekorps, Karoline Blengsli til Spjelkavika.no.

 
Fra viktoriatiden
Det er åtte år gamle Olivia Kowalska, aspirant i korpset som spiller på kornetten som er et flott klenodium med en helt spesiell historie.
 
Instrumentet ble laget i London i 1901. I samme by, og samme år døde dronning Victoria.
 
Dermed var en æra over for det britiske folk. Men for kornetten hadde livet som toneskaper nettopp begynt. En reise som har havnet i lille Olivia sin besittelse, der hun som ivrig korpsaspirant gjør sitt ytterste for å lære seg å spille på B-kornetten.
 
-Jeg synes det er veldig moro å være med i korpset, forteller Olivia, som likevel må erkjenne en viktig detalj.
 
-Kornetten. Det er fin, men den er tung å spille på selv om jeg får fram lyd og kan øve på den.
 
Olivia skulle gjerne hatt et nyere instrument. Det skulle gjerne korpset også hatt å tilby henne.
 
 
-Fortjener bedre
-Det er klart at ei lita korpsjente som Olivia trenger et nytt og betraktelig mer lettspilt instrument når hun nå går sine første år i korpset. Men instrumenter er dyrt. Derfor må vi kjøpe inn når vi har råd til det. Og skolekorps er sjelden i besittelse av store summer, noe som også gjelder oss, forklarer Karoline Blengsli.
 
Lederen for skolekorpset sier at det meste av instrumentparken er preget av stor slitasje, bulker og er vanskelig å få lyd i, spesielt for mindre barn.
 
For korpset har de siste årene hatt god rekruttering, og har i tillegg åpnet for 1.klassinger.
 
-De fortjener bedre instrumenter, for vi har en gjeng dyktige korpsmedlemmer som ivrer etter å vise seg fram både 17.mai og alle andre viktige korpsdager. Derfor håper vi at mange blir med oss på denne spleisen.
(Saken fortsetter under bildet):

FIN, MEN TUNGBLÅST: -Kornetten til Olivia er faktisk ganske velholdt i forhold til mange av de andre instrumentene våre. Men den er fra 1901 og slett ikke et enkelt instrument å lære seg å spille på. Den er best som klenodium, sier styreleder Karoline Blengsli.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Et klenodium

-Men kornetten er jo et klenodium?
 
-Ja, der sa du det. Et klenodium. Og vi har faktisk tatt godt vare på den. Men alderen- og spillevennligheten tatt i betraktning så passer den nok best i en monter, og der vil vi gjerne ha den. For historien bak er jo bare fantastisk, sier hun.
 
 Og her er litt av den fantastiske historien til instrumentet Olivia tar så godt vare på, samt en rekke av de andre instrumentene til Spjelkavik skolekorps. En historie om en lang sykkeltur, dårlig vær, vennskap og oppstart av to korps i Spjelkavika
 
”Meget rusket veir”
I sin reisedagbok fra 1907 skriver Sigvald Spjelkavik i sin reisedagbok at det var ”Meget rusket veir med regn onsdag kveld paa Utsigden” (I Geiranger journ.anm).
 
Barnebarnet Sigbjørn Spjelkavik har tatt vare på bestefar Sigvalds reisedagbok fra 1907.
Sigbjørn har tydet dagboken så godt han kan.
 
 
Sigvald og fem andre unge venner var på sykkeltur, og ikke en hvilken som helst sykkeltur. De skulle fra Spjelkavika til Kristiania.
De seks karene hadde tre mål med reisen. Det ene var jo å besøke hovedstaden og dens pulserende liv.
 
Det andre målet med sykkelturen, som inn i mellom gikk med tog, var å besøke lærer Sigurd Hauth. Han var tidligere lærer i Spjelkavika, og på den tiden ivret han etter å starte et korps i bygda. Det kom han ikke helt i mål med, og der kom det tredje målet med sykkelturen til karene fra Spjelkavika.
Hauth var nemlig dirigent for et hornorkester i bygda.
(Saken fortsetter under bildet):

BESTEFAR OG OLDEFAR: Sigbjørn Spjelkavik og datteren Ragnhild under Musikklaget Brages 110-årsjubileum. Sigbjørn har tatt vare på bestefarens reisedagbok fra 1907, der Olivias kornett ble kjøpt etter en sykkeltur til Østlandet.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Kjøpte instrumenter

” På eftermiddag spilte Vardal hornmusikk helt til kl.8 aften. Mandag tog vi det ganske Piano, om aftnen var vi ope og besøgte gardbruker Løken, og samme kveld spilte Vardals Strygemusik for os, og det var meget fint”, skriver Sigvald Spjelkavik i dagboka si.
 
De seks karene fikk en god porsjon kultur med på reisen, og mer enn det. De kjøpte en del brukte instrumenter fra orkesteret til Hauth, for den nette sum av 150 kroner.
 
Instrumentene hadde de med seg på syklene, der de dro via Valdres, Filefjell ”der vi fik meget stygt veir”, som forsinket ankomsten til Lærdal. Videre til Vik i Sogn og til Vadheim.
 
” Vi reiste derfra om morgenen, noksaa surt veir.
Kom til Vadheim kl. 1 eftermiddag. Sykla derifra til Sande. Videre over fjelde.
 
Til Førde kom vi kl.6 (18.00), det er fire mil.
Det var det styggeste veir vi har hat paa hele turen. Fra Førde kjørte vi om mandags morgen kl. 8. Kom til Vassenden kl. 10 ½ (10.30).
Dit var en god del stigning. Videre langs Jølstervandet op over til Skei kl. 12. Tog ind til forfriskning der og kjørte videre til Sandane”.
 
De seks karene med instrumentene fra Østlandet møtte motstand i vær og natur, før de endelig kunne ta seg inn på Raftevolds hotell i Hornindalen. Senere var det båt videre til Vegsund.
 
” Tog saa baaden til Vegsund, var hjemme onsdags aften kl.7 (19.00) i godt humør.”
Sigvald R. Spjelkavik
(Saken fortsetter under bildet):

SIGVALD SPJELKAVIK: Sigvald var en av seks karer fra Spjelkavika som syklet til Østlandet og kjøpte instrumenter til Musikklaget Brage, korpset de startet i 1907.
Foto: PRIVAT


Startet Brage

En ukes lang sykkeltur var unnagjort, og karene kom, tross mye uvær, hjem til Spjelkavika med koretten til Olivia, og de andre instrumentene.
 
Vel hjemme gikk de øyeblikkelig til aksjon for å etablere et korps i Spjelkavika. Og korpset fikk navnet Musikklaget Brage. Og der tjenestegjorde B-kornetten til Olivia helt fram til 1953.
 
Det året fant Brage ut at de trengte rekruttering. Derfor startet de Guttemusikken Brage for gutter i barne- og ungdomsalder.
 
Dit kom Olivias kornett sammen med flere andre instrumenter. Og Guttemusikken Brage ble til Skolekorpset Brage, og på 70-tallet til Spjelkavik skolekorps.
 
Lang tjeneste
Ingen vet hvor mange barnemunner i Spjelkavika som laget musikk med Olivias kornett. Og ingen vet hvor mange 17.maitog gjennom Spjelkavika kornetten har deltatt i feiringen av nasjonen, eller konserter, korpsturer og timer med øving.
 
Vi vet det er mange. Kornetten har gjort sin tjeneste, Olivia har nettopp begynt på sin
.
Begge fortjener de sitt. Kornetten en hedersplass i en monter, Olivia og de andre barna nye og lettspilte instrumenter.

I MONTER?: Kornetten til Olivia er en velholdt 119-åring, men er preget av år med lodding og vedlikehold. Nå håper 8-åringen på å få et nytt, mer lettspilt instrument til glade maidager.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Funfacts 1901

Mye skjedde i det herrens år 1901. Det første radiosignalet ble sendt over Atlanterhavet. Kvinner i Norge fikk begrenset stemmerett.
Clark Gable, Louis Armstrong og Rudolf Nilsen ble født.
 
Og ikke minst laget instrumentfabrikanten Besson i London Olivias B-kornett. Den skal få sin ærerike plass i en monter, når mange nok har gitt sitt bidrag på spleis.no.