hundeforbud page2

30 METER:   Fra 1. juni til 1.november må hundeeiere holde minst 30 meters avstand fra vannet. Ellers risikerer de et kraftig forelegg for faunakriminalitet, sier fylkets regionalsjef. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Truer med hundebot på 5.000.-

Hundeeiere kan bli anmeldt for faunakriminalitet etter 1.juni.


byline friwal         byline pk                       1. april. 2017


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: I dag trår den ordinære båndtvangen inn for alle hundeeiere, men fra 1.juni skjerpes denne betraktelig i Spjelkavika.

facebookknapp

 

Hundeforbud

For i perioden 1. juni til 1.november blir det forbudt for hunder, enten de er i bånd eller går løse, å komme nærmere enn 30 meter fra Lillevannet.

Det er Regional- og næringsutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune som innfører forbudet av hensyn til det rike, og sårbare fuglelivet i området.

 

-Dette er både nødvendig og riktig, sier leder i utvalget, Runar Vestheim (Uavh), til spjelkavika.no. Han forteller at utvalget gjennom flere år har fått uromeldinger fra brukere i området.

vestheim page

UTVALGSLEDER:  Runar Vestheim.
Foto: M&R fylke

-Hva går disse uromeldingene ut på?`

-At hunder og barn skremmer fuglene. Det første kan vi gjøre noe med, og gjør dette nå som en prøveordning i 2017 og 2018. Barn kan vi nesten ikke nekte å komme nært fuglene og vannet. Men vi vil be skolene i området om å undervise barna om at disse fuglene trenger ro, sier Vestheim.

 

Nødvendig

-Men ser ikke politikerne at dette kan virke svært urimelig ovenfor hundeeiere, siden dette jo er et svært populært friområde også for de med hund?

-Jo, og det beklager vi, det er ikke slik at vi ikke forstår at dette er lite hyggelig for hundeeiere. Likevel ser vi oss nødt til å prøve dette nå, sier han og utdyper.


(Saken fortsetter under bildet):

svanene page

SVANENE:  Hensynet til de to svanene ved Lillevannet er en av årsakene til forbudet. -Den ene er for tiden skadet og trenger ro, uten at det er årsaken til forbudet, sier lederen for utvalget.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


 

-Det er blant annet et svanepar som har tilhold ved vannet. Den ene av disse er akkurat nå skadet og trenger ro, selv om ikke denne skaden eksplisitt har med forbudet å gjøre, men en generell bekymring for at hunder skremmer opp både svanene, endene og måsene i området.

 

-En skal ikke glemme at måsene faktisk er fredet, og at dette tiltaket er innført i tråd med råd fra eksperter. At sommer og høst er valgt er heller ikke tilfeldig. Det er i denne perioden de fugleartene som er der er mest sårbare, sier Vestheim.

 

Hundeeierne raser

-Dette er vel enda et argument for at enkelte politikere bør finne seg noe annet å drive på med, sier Arthur Wiig.

Han er ute og lufter hunden Sussi på ni år da spjelkavika.no treffer ham og flere andre hundeeiere som går rundt vannet.


(Saken fortsetter under bildet):

hundeforbud page

FORBUD FOR SUSSI:  Arthur Wiig og hunden Sussi (9) går ofte rundt vannet. -Dette er tullete av politikerne, rett og slett. Hva med de som bor nærmere enn 30 meter, og som eier hund da? spør han seg.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


 

Og reaksjonene til hundeeierne var som forventet sterke. Flere mente at forbudet føyde seg inn i en haug rare forbud, og at fuglene ved Lillevannet er mer verdt enn mennesker som bruker eller bor i området.

Wiig er ikke uenige med dem, selv om han er noe mildere i uttrykket enn de fleste etter å ha fått vite om forbudet.

 

-Jeg bor i byen og det er min datters hund jeg lufter, men vi bruker dette området svært ofte. Ganske enkelt fordi det er det beste området å gå tur med hund her i byen. Jeg forstår godt de andre som reagerer sterkt, for dette er jo bare tullete av politikerne.

 

-Freder de flotten?

-Hva vil du gjøre fr 1.juni da?

-Aner rett og slett ikke. Blir vel å gå på Aksla. Men der er det mye flått. Det neste blir vel at også det blir forbudt, for ikke å plage flotten, sier Wiig lett sarkastisk.

 

-Nei, hva skal en egentlig kunne gjøre? Håpe at de tar til fornuft og at folk protesterer?

 

30 meter er håpløst

 -En annen ting som beviser at politikerne ikke aner hva de driver på med er jo denne grensen på 30 meter, sier Wiig.

 -Det betyr ganske enkelt at en ikke kan gå oppe på vegen på sørsiden heller. Og de som bor på nordsiden og eier hund må holde dem innendørs, sier Wiig, som tviler sterkt på at politikerne i det hele tatt har vært i området og sett.

 

Gjelder langs vannet

 Bergljot Landstad er regional- og næringssjef i fylket, og den som skal få politikernes ønsker satt ut i livet.

landstad page2

SEKSJONSSJEF:  Bergljot Landstad
Foto: M&R fylke

-Hvordan skal hundeeiere forholde seg til dette Landstad?

-Det betyr at en ikke kan spasere med hund nord og sør for Lillevannet i denne perioden, med mindre en holder minst 30 meters avstand. Da har vi satt vannkanten som grense.

 

-I øst og vest for vannet vil det være lov, men der en er nærmere enn 30 meter fra vannet eller elveosene vil forbudet tre i kraft. Så folk må passe på dette selv, men det vil i løpet av mai komme opp skilt flere plasser rundt vannet, sier hun.

 

Faunakriminalitet

 De som får i oppgave med å håndheve forbudet er politiet i Ålesund.

Ingen der kunne i går kommentere forbudet, men fylkeskommunen har fått løfte om at politiet vil intensivere patruljeringen i områdene rundt vannet.

 

-Hva vil en overtredelse bety Landstad?

 -Det vil innebære en anmeldelse og et forenklet forelegg. Hvor stort dette vil bli er opp til juridisk avdeling å avgjøre, men det er snakk om mellom 3.000 og 5.000 kroner. Trolig vil overtredelsen juridisk trå inn over det som er å betrakte som faunakriminalitet, sier hun.

 

Svein Sæter og Jacob Storlykken i Lillevannets venner sier til spjelkavika.no at de vil komme med et tilsvar på forbudet.

-Dette er ikke noe vi umiddelbart synes noe om nei. Området er for alle, og vi kommer til å gi fylkeskommunen et raskt tilsvar, sier Sæter, som også er sterkt engasjert i det planlagte vannrenseanlegget som er planlagt i området.

-Å gå tur med hund er altså faunakriminalitet, men å sette opp et vannanlegg midt i et friområde er altså helt greit? Nei, dette faller på sin egen urimelighet, sier han.