myrstad02

MYRSTAD UTVIDER:   Martine Myrstad Dybvik (t.v) og samboeren Tore Steinsholt overtar Myrstad Mathus samtidig som butikken utvider, og mamma Siv og pappa Rune trapper ned et hakk. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


-Hun er oppvokst i butikken

Mamma Siv Dybvik Myrstad har tro på datteren Martine (30) som ny butikksjef.

 

SE BILDESERIE NEDE I SAKEN


byline friwal                                17.oktober 2017


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | REPORTASJE: Torsdag blir det flott åpning på Myrstad Mathus. Da kan den nye sjefen og fjerde generasjon Myrstad, Martine Myrstad Dybvik ønske velkommen til utvidet og nyrenovert butikk.

facebookknapp

Kjøpmann

-Joda, det stemmer. Nå er det jeg som er daglig leder, sier Martine til spjelkavika.no.

 

-Nei, det er du ikke, du er kjøpmann, skyter pappa Rune inn.

-Jo, det stemmer det, sier Martine, og godtar farens "autoritet", tross "troneskiftet".

 

-Ingen kjønnsnøytral tittel med andre ord?

-Nei, hun er kjøpmann i Myrstad Mathus. Husk at kjøpmann er en hederstittel, og en helt spesiell ”rase”, slår Rune Dybvik fast.

Sammen med sin kone, spjelkavikjenta Siv Myrstad Dybvik har godøyværingen Rune lang fartstid som en del av denne "rasen", men nå  er de i ferd med å gi over familiebedriften til fjerde generasjon Myrstad.

-Og dere skal pensjonere dere?

-Neida, slett ikke. Vi skal fortsette å jobbe, sier Siv, noe datteren Martine er glad for.

 

-Ja, for de har et høyt kunnskapsnivå i å drive butikken, kunnskap som blir overført til oss fra dem, sier Martine, som sammen med samboeren Tore Steinsholt nå skal føre videre den eldste butikken i Spjelkavika.

Martine selv er oppvokst i butikken, og har jobbet der i flere år, kun avbrutt av fem år i Oslo som ansatt i Norgesgruppen. Nå er hun tilbake og tar over driften.


(Saken fortsetter under bildet):

myrstad01

HEKTISK:  Arbeidet foregår for fullt både inne og ute hos Myrsdat Mathus. Nytt ingangsparti kommer også, i tillegg til inngangen til kafeen i 2.etasje. Torsdag inviteres kundene til åpning med kake, kaffe og mer til. Da skal alt være klart.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Maurtue

Det er tirsdag da spjelkavika.no kommer til butikken. Og det er som ei maurtue både inne og ute.

Medarbeidere kjører inn palle etter palle med varer for å fylle opp de mange nye hyllemeterne og frys- og kjøl. Elektrikere henger høyt under taket og monterer lys og strøm til butikkinventaret.

I det nye parkeringshuset står det vi mistenker er det gamle inventaret sammen med emballasje og utstyr. Byggearbeidet på utvidelsen av hele huset fortsetter samtidig med full styrke.

Inn mellom alt dette går spente kunder, som får litt ekstra trim. For det er slett ikke alt som er på den plassen de er vant til, heller tvert imot. Men bra blir det når Martine, Tore, Siv og Rune åpner dørene klokken 10.00 på torsdag.

 

Offisiell åpning

-Ja, da skal det være i orden, sier Martine, og avslører litt av det som møter kundene på åpningsdagen.

-Det blir gratis kaffe og kake, litt aktiviteter og moro. Og ikke minst mulighet til å oppleve den nye butikken, sier den nye sjefen på huset.

-Og kanskje kommer årets første julemann. En vet aldri. I tillegg blir det smaksprøver i butikken, så folk må gjerne ta en tur, legger hun til.

 

Stein på stein

Myrstad Mathus startet som landhandel og bakeri i 1908 av Peder Myrstad, Sivs bestefar. Deretter tok faren Per over. Og hele tiden har den nå 109 år gamle familiebedriften ved Gøta gård i Spjelkavik sentrum økt jevnt og trutt. De fleste husker nok utvidelsene som kom både i 1980, 1999 og nå sist i 2013.

 

Myrstad Mathus har blitt til ved å bygge stein på stein, helt fram til det vi ser i dag, eller på torsdag, rettere sagt.

Og denne gangen har utvidelsene kommet i høyden, og i lengden, ettersom det nye tilbygget kommer der ”Tøgersen-huset” en gang sto.

-Vi går fra et salgsareal på 500 kvadrat til 850. Den nye ferskvareavdelingen alene blir på 90 kvadrat, sier Martine om butikken som for kundene nok oppleves å ha blitt større i lengden.


(Saken fortsetter under bildet):

myrstad14

KARL JOHAN:  Den lange "handlegata" gjennom det meste av butikken har fått navnet "Karl Johan" av familien Dybvik-Myrstad. Her er det Rune Dybvik som viser en kunde hvor varen han skal ha befinner seg nå, og ikke der den sto før. Alt er nytt og spennende hos Myrstad Mathus.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


"Karl Johan"

-Vi har ei handlegate bortover langs hyllene på den ene siden og kjøleskapene på den andre, og kaller den for ”Karl Johan”, sier Siv.

 

For kundene vil frukt og grønt-avdelingen fortsatt være det første som møter en.

Men like etter møtes vi av en utvidet og fristende salatbar. Deretter en baker- og konditoriavdeling som er en tradisjonell baker og konditor verdig.

Den gamle ”Brødkroken” er borte. Nå løftes bakevarene, kaker og smørbrød fram og opp på en helt annen måte, ikke minst fristende.

I tillegg blir avdelingen betjent.

 

-Vi har en bakeovn der. Den vil sørge for ferske brød utover dagen, og ikke minst lage god lukt, sier Martine.

 

Videre innover kommer vi altså på selveste ”Karl Johan”. Metervis med kjøleskap for alt som skal holdes kjølig.

Så til avdelingen for frysevarer, og ikke minst den 90 kvadrat store ferskmatavdelingen med et splitter nytt kjøkken og ny ferskvaresjef som er kokk på plass.

 

SE BILDESERIE NEDERST

 

Utvider alt

-Dere har utvidet staben også?

-Ja, per i dag står det 45 personer på lønningslista. I tillegg har vi fire konditorlærlinger. Vi er stolt av å si at Myrstad Mathus er en populær plass å ha læretiden sin.

 

-Og dere utvider mengden av varer?

-Det også. På bakeriet øker vi nå med en baker og øker betraktelig. Nå ligger vi på rundt 500 brød hver dag. Produksjonslokalene i 2. etasje utvides også nå. Kafeen er som før ettersom den ble utvidet og renovert i 2013, forteller Martine.

 

-Vi synes jo det er kjekt å drive på med dette. Både bakeri og ferskvarekjøkkenet. Vi er glade i mat, skyter mamma Siv inn.

 

-Du kan si at på Myrstad Mathus skal en finne alt fra frokostbordet til kveldsmaten, og det som skaper lidenskap og matglede. For det har vi en masse av selv. Og vi er stolte av all den kompetanse om mat som faktisk er her på huset. Det er ikke lite, sier Martine.

 

Heftige diskusjoner

-I en slik prosess som dere nå har vært inne i, og det faktum at dere er fire personer som står med alle åtte føttene i det. Krangler dere mye?


-Å ja. Det kan vi, sier Martine raskt.

Tore kjører paller, men de tre andre nikker samtidig.

-Det skaper i alle fall gode diskusjoner, sier hun.

-Det kan foregå rimelig heftig noen ganger, sier Siv, som er enig med Rune som konkluderer med at når de er ferdig å diskutere, ja så er de ferdig.

-Nå kan jeg bare si; Spør Martine, når noen vil vite noe, sier Rune.

 

Spjelkavik Panorama

Familien nøyer seg ikke med å utvide selve butikken. De holder på å investere for 35 til 40 millioner kroner i hele Myrstadgården AS totalt, for i tredje og fjerde etasje kommer det rundt 600 kvadrat med areal familien skal bruke til utleie av kurs og konferanselokaler. Det er selskapet Spjelkavik Panorama AS som vil stå for denne driften, ledet av Siv og Runes yngste datter, Frida Myrstad Dybvik.

-Det kommer to selskapslokaler på henholdsvis 170 og 100 kvadrat. I tillegg kommer tre møterom. Ett på 30 kvadrat, og to på 60 kvadrat hver. I andre etasje utvider vi altså bakeri- og konditoriet, samt kontorfløy. Han ser for seg at Spjelkavik Panorama AS kan tilby full pakke.

-Ja, vi kan tilby lokalene med alt fra vårt eget kjøkken, bakeri og konditori. Det hele vil stå klart utpå nyåret, sier han.

 

Gleder seg

Familien Myrstad Dybvik og Steinsholt har holdt det gående lange med dager og kvelder den siste tiden, men de ser ikke preget ut der de smiler og prater med kundene som manøvrerer handlevognene rundt alt det som innen torsdag skal finne sin rette plass i hyllene. De gleder seg og er spent, slik en skal når en byr på noe nytt. Ja til og med handlevognene blir nye.

-Ja, 60 stykker av polsk fabrikat. De er av en helt ny type, sier Rune.

 

Og når dørene åpnes torsdag morgen vil Spar Myrstad Mathus framstå fra sin beste side. Ny, men også med det lille ekstra som gjør at vi i Spjelkavika kjenner igjen atmosfæren og luktene hos Myrstad Mathus.

Og hvem i Spjelkavika har en så beinhard selvkontroll at de sier nei til gratis kake fra Myrstad?


(Vi beklager at bildeserien ikke er tilpasset smarttelefoner, men zoom ut på skjermen for å se hele bildeflaten)

SE BILDENE | REPORTASJE | FRA BUTIKKEN

myrstad01
myrstad02
myrstad03
myrstad04
myrstad05
myrstad06
myrstad07
myrstad08
myrstad09
myrstad10
myrstad11
myrstad12
myrstad13
myrstad14
myrstad15
myrstad16
myrstad17
myrstad18
myrstad19
myrstad20
myrstad21
01/21 
start stop bwd fwd

BILDENE:   Her kan du se noen bilder som avslører litt av den nye butikken. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ Spjelkavika.no