SOMMERSKOLE OG SOL: Seksten i tallet er de i denne ukas gruppe med elever i Sommerskolen i Spjelkavika. Vi besøkte dem i fjøra på Sandingene. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no
Uteliv og mestring
Fiske, båltenning, lokalhistorie og mye mer for elevene på sommerskolen.
1.juli 2021
Spjelkavika.no | SOMMER: Da Spjelkavika.no ble invitert ned til Sandingene for å besøke elevene på sommerskolen så kasta vi oss selvfølgelig rundt. Og vi møtte på en svært engasjert gjeng.
Bål og fiske
Noen nektet å gi seg på å tenne et bål i fjøra med flint og kniv, og ble belønnet med full fyr på bålet.
Andre leita etter krabber, fisket eller spikket med kniv.
Alle har de nemlig fått sin egen fiskestang til odel og eie. Kniver lånes ut under oppsyn. Og det er lokalt næringsliv som har bidratt.
(Saken fortsetter under bildet):
FISKE: Alle har fått sin egen fiskestang, og de ble brukt flittig på Sandingene onsdag.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
Sponset
-Jeg må berømme lokale butikker og næringsliv.
-De stiller opp og viser at de vil noe med barn og unge i Spjelkavika, for Sølvkroken, XXL og Sport1 har stilt opp med sitteunderlag, vannflasker og hver sin fiskestang med kroker, og eske for åte og angler, forteller Karl William Dalen.
Han er en av tre lærerne som er instruktører for de i alt seksti elevene som skal innom sommerskolen i løpet av sommeren.
-I tillegg har både Bunnpris, Myrstad og Kiwi stilt opp med mat og drikke til alle måltider. Pizzabakeren sørger for pizzafest hver fredag, så vi er absolutt imponert over at de stiller så massivt opp, sier han.
(Saken fortsetter under bildet):
BÅL: Alle engasjerte seg sterkt i bålet som skulle tennes. Og alle forsøkene ble belønnet med full fyr.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
Læring
Seksten elever er med i denne ukas sommerskole for elever fra fjerde til sjuende klassetrinn. Og det er andre kullet de tre instruktørene har inne på ei ukes sommerskole.
Trivselsfaktoren er høy, og praktisk læring som å fiske, feste angler, tenne bål, lage gapahuk av presenning, sløye fisk og mye mer står på dagsorden.
-Også lokalhistorie er viktig å kunne formidle. Der har vi fått kyndig hjelp fra en eldre lærer som visste mye om kraftstasjonen, kanalen og slusene, forteller han.
Populært
Elevene som deltar på sommerskolen kommer ikke bare fra Spjelkavika, men fra store deler av kommunen. Totalt seksti elever er det gitt plass til i sommer, fordelt på fire uker.
-Vi er blitt fortalt at plassene gikk allerede etter to timer. Nå har vi venteliste, for det skjer at noen faller fra av forskjellige grunner.
Men alle tilbakemeldinger er svært gode, og at elevene er helt utslått og trøtt når de kommer hjem. Det beviser at de har vært aktive og trives, sier Karl William Dalen, som til daglig jobber på Spjelkavik barneskole med fokus på elever med ekstra behov for oppfølging.
(Saken fortsetter under bildet):
TIPI: Sommerskolen har sørget for en flott tipi i skogen like ved barneskolen.
Foto: SOMMERSKOLEN
Tipi
”Målet med sommerskolen er å gi flere unge en arena der de kan delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter”, heter det i invitasjonen, og at fokus på nærmiljø og friluftsliv er løsningen.
-Vi har også fått satt opp en stor tipi i tre inne i ”hundremeterskogen” ved barneskolen. Der kan 25 personer ha sitteplass, og ti kan overnatte.
I tillegg er det laget en hinderløype som vi bruker i sommerskolen.
-Denne tipien er finansiert av penger sommerskolen har på budsjettet, og vi bruker den aktivt.
Håpet er jo at den skal få stå i fred, og kanskje bli en fin plass der en kan arrangere sammenkomster og kanskje bursdager, sier han.
Sola stråler på Sandingene denne dagen. Det samme gjør elevene, som alle engasjerer seg sterkt og selvstendig i det som er målet for turen.
Og fyr på bålet ble det. Krabber og skjell også. Om det ble så mye fisk akkurat denne dagen er mer usikkert. Men så er jo poenget mest å få delta i aktiv læring.