isakkato3

FAR-SØNN TUR  Isak (t.v) og pappa Kato Sandvik reiste like godt til USA for å se valgkampinnspurten og valget med egne øyne, framfor å følge nattsendingene til norske kanaler. Her er de ved The Washington Monument, godt plassert i vinkelen på mellom The White House og US Capitol. Foto: PRIVAT


-Det er mye frustrasjon her

Kato og sønnen Isak håper og tror på seier til Hillary Clinton, men havnet få meter fra Donald Trump og opplever et splittet USA.


byline friwal                                8.november. 2016


naf 480page

Spjelkavika.no | REPORTASJE: Valget i USA engasjerer ikke bare amerikanerne, men også oss nordmenn.

facebookknapp

Stor interesse

Både TV2 og NRK har sine valgsendinger gående helt til ”the bitter end”, noe det må bli for enten Donald eller Hillary.

 

Men noen er over snittet interessert i den amerikanske valgkampen, som jo er enestående i hele verden, og som i år sies å ha vært den mest skitne i manns minne.

 

Det er et omreisende sirkus som ingen andre demokratier kan vise til, og som ender opp med at en av kandidatene får verdens mektigste jobb, og hvor den andre opplever et ekstremt fall, og blir ofte knapt nevnt i ettertid.


(Saken fortsetter under bildet):

ambassade page

VALGVAKE:  Mats (t.v) og Isak var sammen med sine fedre og en haug nordmenn på valgvaken til den norske ambassaden i Washington DC.
Foto: PRIVAT


Dro på far-sønn tur

Pappa Kato og sønnen Isak Sandvik fra Spjelkavika er som mange av oss andre, svært interessert i valgkampen og valget, men de ville ikke nøye seg med nattsendingene på norske kanaler, eller CNN. De ville være der selv. De ble "valgturister i USA".

 

- Vi tok like godt en far-sønn reise over til USA for å følge innspurten i valgkampen og selve valget. Og det gjør vi sammen med to gode venner av oss, Ole Erik Almlid og sønnen Mats fra Bærum. Mats er jevngammel med Isak, forteller Kato Sandvik til spjelkavika.no.


 

(Saken fortsetter under bildet):

kongressen page

THE CAPITOL:  De fire gutta fra Norge får sett mye av USAs maktsentrum. Fra venstre Kato og Isak Sandvik fra Spjelkavika, og Mats og Ole Erik Almlid fra Bærum. Her foran The Capitol i Washington DC.
Foto: PRIVAT


 

Den norske ”kvartetten” har et oppsatt program der de på valgnatta blant annet skal på valgvake i den norske ambassaden i Washington DC. Men det var i går kveld det virkelig toppet seg for de fire nordmennene.

 

På Trump Rally

- Vi var i Virginia, langt ute på landsbygda der det skulle være et såkalt Trump Rally, forteller Kato.

 

- 9.000 mennesker kom for å delta i en låve som tar 2.000. Vi var blant de heldige som kom inn, for dit kom også republikanernes kandidat, Donald Trump. Vi havnet bare noen få meter fra presidentkandidaten.


 

(Saken fortsetter under bildet):

trump page

UDUGELIG  Det norske far-sønn følget havnet på Trump Rally, men mener kandidaten vil være udugelig som president.
Foto: KATO SANDVIK


 

- Dette var en opplevelse å være med på sier Kato, som tross sitt nærvær av den frittalende Donald holder en knapp på Hillary Clinton.

- Alle vi fire både håper og tror på en seier til Hillary Clinton.

 

Trump udugelig

- Hvorfor Clinton?

- Donald Trump framstår som totalt udugelig som president i USA. Han har på ingen måte moderert sine uttalelser fra tidligere i valgkampen, snarere forsterket dem, sier Kato Sandvik på telefon fra Washington DC.

 

- Hvordan er stemningen blant amerikanerne foran valget syns du?

 

- Vi har møtt mange vanlige amerikanere som uttrykker et uttalt sinne og stor frustrasjon over ”the establishment”. Derfor har det blåst en trumpvind her de siste dagene, men nå tyder det meste på at Hillary Clinton drar dette i havn.


 

(Saken fortsetter under bildet):

plakat

MISNØYE:  -Det er mye sinne og frustrasjon rettet mot det etablerte politiske miljøet i USA, noe denne plakaten gir et klart uttrykk for.
Foto: PRIVAT


 

Lobbypenger

Til tross for at de fire nordmennene klart ser The Donalds udugelighet, så ser de også negative sider med den tidligere førstedamen.

 

- Hun er jo ingen populær kandidat, og det er mye med henne som mange, også vi, skulle ønske var annerledes, sier Kato Sandvik.

 

- Eksempelvis har hun tatt i mot mye penger fra mange sterke lobbyister, store bedrifter som klart forventer å få noe tilbake etter at hun er blitt president. Det er ikke alltid like bra, sier han.

 

- Blir spennende

De fire karene ble også invitert til Hillary Clintons siste valgarrangement, men måtte stå over.

 

-Det foregikk i Philadelphia og ble i lengste laget for oss å reise. Men det hadde vært stort å få oppleve både henne, president Obama, samt artistene Bruce Springsteen og Bonjovi som talte og underholdt, men det ble til at vi holdt oss i DC.

 

Her blir vi nå og følger valget fra ambassaden. Vi er også invitert til den norske presseklubbens valgvake, men vi får se hvordan kvelden blir. Etter hvert skal vi ut og føle på stemningen. At det blir spennende er hevet over en hver tvil, sier Kato Sandvik på vegne av seg selv og reisefølget.