adams front

SING-ALONG:   Bryan Adams er en personlig favoritt blant de store, skriver vår redaktør. For Bryan Adams har gjort oss alle til popstjerner på do, i bilen og i godt lag. Han er også på karaoketraktørenes favorittliste. Men kjenner vi Bryan Adams? Foto: BRYAN ADAMS OFFISIELLE SIDE.


-Alle kjenner sangene, men kjenner vi Bryan?

-Ville du kjent igjen Bryan Adams i softiskøa på Stuen, spør vår redaktør.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  29.august.2016


naf 480page

Spjelkavika.no | KOMMENTAR: Nå er det avslørt. Kanadieren Bryan Adams kommer til Ålesund 10.februar. Men ville du kjent ham igjen på gata?

 

facebookknapp

 

 Alle vet hvem Bryan Adams er, men er det så mange som vet hvem Bryan Adams er? Altså mer enn navnet, og at det er en internasjonal artist?

 

Karaokefavoritt

 Adams har i mange år vært en personlig favoritt blant de store. Hans melodiøse sanger med, for de fleste, overkommelige musikalske og tonale sprang har gjort at han er en artist vi synger samme med.

Bryan Adams har gjort oss alle til pop-stjerner i bilen, på badet eller i godt lag med andre. Derfor er han også blitt en karaokefavoritt for de som bedriver den ”sporten”.

 

Men altså; Ville du kjent ham igjen om han ruslet bort på Stuen og kjøpte soft-is?

Neppe. For om du googler ham for bilder vil du raskt se at artisten ikke er av det lett gjenkjennelige slaget, men en som på linje med David Bowie har endret utseende opp gjennom åra, om enn ikke like eksperimentell som den nå avdøde Bowie.

 

 

I Norge med Tina Turner

Så når Momentium nå har sluppet katta ut av sekken så kan trolig Bryan Adams spasere rundt i Ålesund uten at de fleste av oss vil stoppe opp og be om autograf, om en ser bort fra de mest ihuga fansen.

 Muligens når artisten smiler og avslører sitt karakteristiske mellomrom mellom tennene, kan noen dra kjensel på ”sing along-artisten. (Som et felleseie med vår egen Kurt Nilsen).

 

At Momentium bruker Sparebanken Møre Arena ga mange en pekepinn på at det var en artist i nettopp dette segmentet som skulle lage lyd 10.februar.

 

Mange tippet (og håpte) på Robbie Williams, men undertegnede var ikke av disse.

Robbie ville krevd minst samme plass som sommerens store kalas med Elton John.

 

Det ble Byan Adams, en artist som har vært i Norge hele tolv ganger tidligere.

Første gang som oppvarmer for evig unge Tina Turner tilbake i 1985, fem år etter at han debuterte med sitt første album, og to år etter at han slo gjennom med ”Cuts Like a Knife”.

 

Allerede med den plata i bakhånd kunne Adams godt ha stått bunnsolid på egne bein i Drammenshallen, uten å være ”tøy og bøy” for Tina Turner.

For plata inneholdt en av de ypperste ”syng med” sangene til artisten, ”Straight from the Heart”.

 

Prisvinnende artist

Og for ikke å glemme året før Turner-konserten, da Adams kom med ”Reckless” og låtene ”Summer of `69” og ”Run to you”.

 

Men amerikanske Tina Turner fikk nok øynene opp for kanadieren etter ”Reckless”, siden hun synger duett med Adams i sporet ”It`s Only Love”, en låt han ble nominert til Grammy for. Og muligens ga Turner en liten håndsrekning til Adams siden ”Reckless” fortsatt er hans bestselger i USA.

 

Adams har også samarbeidet med en rekke andre store artister, blant annet Rod Stewart, Nelly Furtado og Sting.

Han har laget lydspor for store filmer som eksempelvis ”Robin Hood – Prince of thieves” og “The Guardian med Kevin Costner, hatt opptreden på OL-åpning I Canada, kongelige jubileer og andre store evenement.

 

Byan Adams har tre Oscar-nominasjoner for sin filmmusikk. Adams har ikke bare nøyd seg med nominasjoner. Artisten har vunnet en rekke internasjonale priser, ofte flere ganger. Deriblant Juno Award, MTV, American Music Award og en Grammy.

 

Sosialt engasjert

Bryan Adams er født i Ontario, Canada av britiske diplomat-foreldre som flyttet dit noen år før Byan kom til verden. Og artisten er som nasjonal juvel å regne i Canada. Derfor har han fått en rekke utmerkelser, med ”Order of Canada” som kanskje den høyst verdsatte.

 

Men han er langt fra kjent bare som sanger i hjemlandet, men som en betydelig bidragsyter sosialt.

Med en egen stiftelse ”The Bryan Adams Foundation”, sørger Adams for å bidra til bedre utdanning for mennesker over hele verden, et arbeid han også har blitt belønnet for med ”Order of British Colombia”.

 

Adams sosiale samvittighet strekker seg langt ut over egen stiftelse.

I 1985 var det Bryan Adams som åpnet den amerikanske delen av ”Live-Aid”.

Sammen med Sting og Peter Gabriel dro han på ”A Conspiracy for Hope-tour” for Amnesty International.

Han engasjerte seg for indiske jordskjelvsofre, palistinske flyktningebarn, fredsarbeid for Israel og Palestina og en rekke andre saken som spesielt tilgodeser kvinner og barn.

 

Bryan Adams er også en forkjemper for dyrs rettigheter og ble vegeterianer allerede når han var i 20-åra.

 

Like mye fotograf

Det ikke alle har fått med seg er at Bryan Adams også er en anerkjent og prisbelønt fotograf.

Adams jobber faktisk vel så mye som fotograf som musiker, og har stått bak store reklamekampanjer for verdenskjente merker innen mote, parfyme og biler.

 

Og artisten har ikke gått av veien for å bruke sine musikalske kjendisvenner som objekter.

Samtlige tidligere nevnte er fotografert av artisten, samt Ray Charles, Mick Jagger, Amy Winehouse, Annie Lennox og en rekke andre.

Ja til og med dronning Elisabeth er avbildet. Noe som ble til frimerke.

 

Så spørs det da om ikke Momentium bør sørge for en fototur rundt i en av landets mest fotograferte byer, selv om vi snakker februar.

Det kan også bli god by-reklame og en mulig framtid som kulisse for kjendiser som skal avbildes.

 

Kun gamle svisker?

Vonde tunger hevder at Bryan Adams ikke har produsert noe vesentlig på to tiår, men lever på ”gamle svisker”. Disse får vi nok en god porsjon av 10.februar, men slett ikke alene.

 

I 2014 kom Adams med ”Track of my Years”, en plate som skulle gjenspeile hans musikalske oppvekst, der andre kjente artister står med sin signatur på låtene.

I fjor kom ”Get up”, og er altså plata han nå har som tittel på besøket i Ålesund og Oslo, signert ham selv og mangeårige låtskriverkollega Jim Vallance, egentlig trommeslager.

 

Ta med et lys

Godeste Bryan er vel verdt å rense strupene for til 10.februar, for en artist med et bedre syng-med konsept må en lete nøye for å finne. Og skal du i Sunnmørshallen denne dagen så er det lurt å huske en lighter å holde i været inn i mellom. Eller bruk mobilen.

 

God fornøyelse.