julenatt page2

ØVER OG ØVER:   I alt 100 menighetsmedlemmer er i full sving med å øve til årets «Julenatt». Vi var der da de vise menn og konger øvde på å finne Jesusbarnet. (Foran): Lindis Huse og Mette Fausa. (Midten fra venstre): Siama Sailo, Joshi Mohanan og Twinkie Thomas. (Bak fra venstre): Victor Boge, Einar Dragsnes og Richard Ekroll. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


3.000 så fjorårets utgave

I år kan minst like mange komme for å se «Julenatt», i ei pinsekirke som oser av jul både ute og inne.

 

 


 byline pk               byline friwal        26.november. 2016


naf 480page

Spjelkavika.no | KULTUR:  Mange tusen søker seg til konserter og teater i førjulsstria, og for åttende gangen inviterer Pinsekirka Filadelfia sitt juleklare publikum til sin suksessfulle forestilling, skrevet av Mette Fausa.


facebookknapp

 

En reise til år 0
Både små og store inviteres til «Julenatt» på Pinsekirka 16-18 Desember.

 

I alt 100 skuespillere i et stort aldersspenn skal framføre det som er menighetens måte å fortelle verdens mest berømte historie; Juleevangeliet. Virkemidlene er teater, musikk og en tematikk som gjør at folk kan kjenne seg igjen gjennom fortellergrepene, og forestillingens åtte år gamle historie viser at dette er noe mange vil ha.

Forestillingen handler i all enkelhet om en families reise tilbake i tid, til år 0, hvor store og merkelige ting holdt på å skje.

 

- «Julenatt» er egentlig Juleevangeliet fortalt på en ny, artig og spennende måte, og med god julemusikk, forteller Lindis Huse til spjelkavika.no.

-Vi møter en familie som er litt stresset fordi det er førjulstid. Der mor og far skal få ungene i seng siste kvelden før julaften, slik
at de kan få gjort de siste juleforberedelsene, forteller Lindis Huse, som også er delaktig i forestillingen.


 

(Saken fortsetter under bildet):

mette fausa

VIKABUKETTEN:  Mette Fausa, forfatter av «Julenatt» fikk «Vikabuketten» fra Nettavisen spjelkavika.no i 2014.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no



Lindis Huse forteller at barna i forestillingen vil at mor skal komme inn og lese en aftenbønn, og de begynner å prate om alle som gleder seg til jul, og de tenker også på barna i Australia. De kan jo ikke feire ordentlig jul, mener barna.

Stykket hopper altså 2000 år tilbake i tid, fra vår moderne tid, og fortsetter deretter på markedsplassen i Jerusalem.

-Hele stykket ender med at de vise mennene og hyrdene møtes her for å tilbe det lille barnet som er født, som da blir sluttscenen i forestillingen, forteller Lindis Huse.

Grunnstammen i forestillingen er den samme hvert år. Fortellergrepet med barna i senga, foreldrene og deres "reise" til Jesu-tid er den samm. Men hvert år settes det inn et aktuelt element i form av et tema. For eksempel som for et par år siden da Disneys Frost var et gjennomgangstema. Vi skal ikke avsløre hva menigheten har lagt til som årets tema.

 

Musikalske krefter
Gjennom hele stykket blir det også god musikk fremført av Birgitte Grytten Velsvik, Gitarist Kjetil Strand, to på trommer og kapellmester Dag-Filip Roaldsnes.


- I stykket er det ca 100 skuespillere, og mange bak scenen som hjelper til at alt går som det skal. Veldig mange barn har også lyst til å være med i forestillingen
og de får vi plass til i folkemengden sier Huse.

Ungdom i Oppdrag
Noen av skuespillerne i stykket kommer også fra «Ungdom i oppdrag» som har ble etablert i Norge i 1972, og har siden den gang vokst seg til nesten 300 fulltidsmedarbeidere,

som gir oppfølging til 120 misjonærer. Senteret holder til på åtte steder i landet også Ålesund.

I stykket «Julenatt» møter vi «De tre vise menn», fremført av gutter fra nettopp Ungdom i oppdrag.

 

Tradisjon
I tradisjonens tro så settes også stykket opp også i år som åttende gangen. I fjor ble det tradisjonsrike julespillet sett av utrolige 3000 mennesker.

I år er over 1500 barnehage, og skolebarn påmeldt til fredagens forestilling som settes opp to ganger samme dagen.

-Hvert år har vi også et knippe fantastiske musikere med oss. Mezzosopranen Birgitte Velsvik som nevnt ovenfor er solist på forestillingene både lørdag og søndag og Marianne Klokk er solist på skoleforestillingene på fredagen. Kapellmester i alle forestillinger er Dag Filip Roaldsnes, sier stykkets forfatter, mangeårig regissør og kostymemaker Mette Fausa.

Stykket kan du se:
Den 16 desember er det gratisforestilling for skolebarn
Den 17. og 18. desember er det forestillinger kl: 15.30 og 18.00