vaksinepage2

VAKSINE:   Personer som er i risikosonen for komplikasjoner ved influensasmitte bør vaksinere seg raskt. Det er enda ikke for sent. Illustrasjonsfoto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Vaksiner deg nå

Spesielt viktig om du er i risikosonen for komplikasjoner.

 byline friwal                                8.januar 2018


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Influensaen er på full fart over landet, meldes det høyt og lavt. Har du vaksinert deg?

facebookknapp

Flere innlagt

Om du ikke har tatt vaksinen, og er i en risikogruppe så er det absolutt å anbefale å gjøre dette så raskt som mulig.

 

Rundt 60 personer er allerede innlagt på sykehus med influensa i Møre og Romsdal, spesielt på Nordmøre, men også i Ålesund er isolat og smitterommene tatt i bruk, men toppen er ikke nådd enda, så det er enda tid, melder smitteoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal til NRK.

 

I følge helsemyndighetene er det så mange som 1,5 millioner av oss som tilhører en gruppe som har økt risiko for komplikasjoner av å bli influensasyk. Spesielt mennesker med kroniske sykdommer og nedsatt luftsveifunksjoner kan få alvorlige komplikasjoner.

 

dagotto ann

Fortsatt tid

Hvorfor bør du gjøre dette nå? Og hvem bør vaksinere seg?

For det første bruker vaksinen snaue to uker på å bli effektiv og gi deg beskyttelse. Tiden til tross; helsemyndighetene mener du fortsatt har tid på å få vaksinen.

 

I risikosonen?

Det anbefales at eldre mennesker vaksinerer seg. Helst fra 65 år.

Det samme gjelder gravide i andre og tredje trimester, altså etter 12. svangerskapsuke, samt gravide i første trimester med annen risiko for komplikasjoner.

Det anbefales også å vaksinere seg om en bor i omsorgsboliger eller sykehjem.

Flere pasientgrupper bør også vaksinere seg. Dette om en har kroniske lungesykdomer som astma eller kols. Om en har kroniske hjerte- og karsykdom og risiko for hjertesvikt.

Diabetikere, pasienter med leversvikt, nyresvikt, nedsatt lungekapasitet, nedsatt immunforsvar, alvorlig overvekt eller andre tilstander og sykdommer som gjør en utsatt.

 

Vask hendene

Bør en vaksinere seg igjen, selv om en vaksinerte seg ved forrige influensasesong?

Svaret er ja. Helsemyndighetene mener en kan ha fått svekket immunitet grunnet annen sykdom.

Det er anbefalt å vaksinere seg raskt, ved å ta kontakt med fastlege eller hjemmetjenesten i kommunen.

Ønsker du å minimere risikoen for smitte er god håndhygiene, samt og unngå hoste og nysing på andre de beste rådene for å minske smitteomfanget.