peder07

AKTIV:   Peder Nedregaard koker kaffe når Musikklaget Brage feiret 110 år, ikledd jakka til Spjelkavik IL. Betegnende for Peder som var aktiv i korps, idrett og andre aktiviteter helt til det siste.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


"Det vandret en liten
kjempe gjennom bygda"

Av: Fridgeir Walderhaug

31.januar 2018

 

Spjelkavika.no|  Spjelkavika vil savne Peder Nedregaard.

baronen pageann

 

 

Peder Ingvard Nedregaard er død, 87 år gammel.

 

facebookknapp

 

Døde søndag

Peder, eller ”Lille-Peder” som han ble kalt av venner i Spjelkavika døde søndag på Ålesund sykehus.

Peder ble i forrige uke rammet av et hjerteinfarkt og flydd til St.Olavs i Trondheim for operasjon.

 

-Han fikk et infarkt her på sykehuset i Ålesund der han var over natta etter prøvetaking. Han ble derfor flydd til Trondheim for operasjon, og situasjonen stabiliserte seg slik at han ble fraktet tilbake til sykehuset her i byen. Der oppsto det nye problemer, og søndag sovnet Peder inn, sier leder for Spjelkavik IL, Perry Holen til spjelkavika.no.

 

Vikagutt

Med Peder har det vandret en liten kjempe gjennom bygda.

Hans bortgang er først og fremst et stort tap for barn, barnebarn og oldebarn, men også for ei bygd der det er mange som vil savne ja-mannen, korpsmannen, idrettsmannen, fjellmannen, kaffemannen, kjentmannen, organisasjonsmannen og omsorgspersonen Peder.

 

Peder ble født 2.mai 1930. De aller første leveårene bodde han og moren i et lite hus like ved Spjelkavikelva.

Faren, som var odelsgutt på Langhaugen fikk Peder aldri møte. Han døde av lungebetennelse to måneder før Peder kom til verden.

Moren til Peder giftet seg etter hvert opp igjen, og Peder fikk ei søster.

Og selv om Peder også ble odelsgutt ble det ikke til at han ble gårdbruker, men huset til han og kona Marit på Langhaugen bodde Peder i helt til han gikk bort.

Sammen fikk Peder og Marit tre barn. To gutter og ei jente.

I 2003 ble Peder enkemann. Tapet av kona Marit gikk tungt inn på ham.

 

Se bilder av Peder nederst i saken

 

Aktiv

Peder fikk prøvd og opplevd mye. Etter militæret dro han til sjøs, 23 år gammel.

-Jeg var borte et halvt år, og kom meg nøyaktig så langt unna Spjelkavika som det er mulig å komme på kloden, sa Peder til spjelkavika.no i et intervju.

 

Vel tilbake etter sjølivet tok Peder jobb på Stokke fabrikker. Først som møbeltapetserer, deretter som ansvarlig for maskinene på snekkeravdelingen til fabrikken.

Men det ble mer reising på Peder. Om enn ikke så langt som andre siden av kloden. Peder ble hentet inn av Lauritz Sunde som handelsreisende for Porolon.

Peder ble av mange beskrevet som et vandrende oppslagsverk når det dreide seg om Spjelkavika. Også vi i spjelkavika.no har ved en rekke anledninger tatt telefonen til Peder når vi manglet historisk informasjon om steder eller folk. Og vi fikk alltid et oppklarende og muntert svar tilbake.

 

-Det Peder ikke visste om Vika var ikke nødvendig å vite heller, sier Perry Holen.

-Han var en utpreget ja-mann som nesten aldri sa nei. Om han en sjelden gang sa nei så var det fordi han hadde lovd seg bort en annen plass.


(Saken fortsetter under bildet):

perry holen

VIL BLI SAVNET:  Leder i Spjelkavik IL, Perry Holen sier Peder Nedregaard vil bli dypt savnet
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Sa alltid ja

-Hva har han betydd for Spjelkavik IL?

-Enormt. Peder satt jo som formann i mange år, faktisk er han en av de som har hatt flest år som formann eller nestformann i SIL. Spesielt var han i tidligere år opptatt av friidretten. Og når han gikk bort var han formann i veteranklubben i idrettslaget. Nå i kveld må vi velge en etterfølger etter Peder.

 

-Han var ikke redd for å ta i et tak?

-Nei, tvert imot. At Marit gikk bort var tøft for ham. Han ga ofte klart uttrykk for at han var glad for å få være med på dugnader sammen med oss andre veteranene etter hennes bortgang. Han var jo med å vedlikeholde Turheisa. Og han var han med å lage de tre nye hoppbakkene. Da bar han materialer, snekret eller lagde kaffe nede på klubbhuset, som han kom opp og serverte.

 

-Og det var jo ikke bare i idrettslaget han var aktiv. Han var korpsmann og Bragianer. Han tok med skoleklasser på tur, var aktiv i ungdomslaget, og nå sist aktiv i Turistforeningen med å ta med seg eldre ut på tur. Til og med vikartimer som historielærer på videregående skole hadde han.

Peder kom alltid med et smil, og han skapte alltid glede rundt seg, jo Peder er en mann vi vil savne stort, forteller Perry Holen.

 

Korpsmannen

Også korpsfolket vil savne Peder Nedregaard.

-Peder var en livsglad person og et fantastisk herlig menneske. Han var alltid i godt humør og delte gladelig kunnskap og historier fra sin oppvekst. Han var genuint opptatt av lokalmiljøet og slo alltid av en prat med gammel som ung, sier Karoline Blengsli til spjelkavika.no. Hun er styreleder for Spjelkavik skolekorps og tidligere musikant i Musikklaget Brage.


(Saken fortsetter under bildet):

peder04

KORPSMANNEN:  -Savnet av Peder vil bli merkbart, sier leder for Spjelkavik skolekorps, og tidligere musikant i Brage, Karoline Blengsli.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Hun minnes Peder med stor glede.

-I Musikklaget Brage var han fast inventar på alle øvinger og hadde streng kustus på kaffekokingen. Var det kake til kaffen var det ikke tillatt å bevege seg mer enn 3 meter unna kakefatet for å redusere rot av kakesmuler, er av de muntre minnene hun har av Peder.

 

-Jeg har vært Bragianer siden 1948, fortalte Peder til spjelkavika.no under Brage sitt 110 års jubileumsarrangement i fjor.

Da var 87-åringen i full sving med å dele ut iskrem til barna, og selvfølgelig koke kaffe. Og helt siden 1948 har Peder vært på plass på Kollen 17.mai, der Brage spiller og vekker bygda til feiring hver nasjonaldag.

 

”Når han og småfuglene neste 17.mai kl. 06.00 er på plass på Kollen, så feirer han 70 år som Bragianer", skrev spjelkavika.no i sommer. Slik blir det ikke.

I år må småfuglene vente på Brage uten Peder, og musikantene vil unektelig savne ham mest.

-17.mai vil aldri bli det samme uten Peder og savnet vil bli merkbart, sier Karoline Blengsli.

 

Fredag 9.februar stedes Peder til hvile fra Spjelkavik kyrkje. Og hans kjære Brage spiller.

For nå er idretten og korpsene i Spjelkavika i sorg, det samme er ei bygd som har mistet en bauta med Peder Nedregaard sin bortgang.

 

(Vi beklager at bildeserien ikke er tilpasset smarttelefoner, men zoom ut på skjermen for å se hele bildeflaten)

PEDER INGVALD NEDREGAARD

peder01
peder02
peder03
peder04
peder05
peder06
peder07
peder08
peder09
peder10
peder12
peder13
peder14
peder15
peder16
peder17
01/16 
start stop bwd fwd

PEDER:   Peder Nedregaard var en aktiv mann mange vil savne. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ Spjelkavika.no og June R. Johansen /SMP