SKREKKVIDEO:   Flere tusen liter vann, som gir like mange tusen kilo vekt, hadde samlet seg på et industritak i Skodje. - Dette kunne gått alvorlig galt, sier Arve Slinning i Vestlandstak AS. Video: Arve Slinning


Tette sluker er farlig

-Dette kunne endt i en katastrofe, sier takarbeidere som filmet skrekkoppdagelsen.

 

 


byline friwal                                19, oktober 2018


baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: -Du kan si vi ble mildt sagt sjokkert, sier takarbeider Arve Slinning i Vestlandstak AS til spjelkavika.no

facebookknapp

 

Tette sluker

Det var tirsdag i forrige uke, etter flere kraftige og langvarige regnbyger at takarbeiderne til Vestlandstak AS tilfeldig oppdaget de enorme vannmengdene på et industritak i Skodje.

Flere tusen liter vann hadde samlet seg på det flate taket, som normalt blir drenert bort av sluker på taket. Det skjedde ikke, og årsaken er enkel; Høst.

-Vann på flate tak skal dreneres bort av sluker, men når det er høst faller det både løv og barnåler ned på takene, som igjen tetter til slukene. Det var årsaken til de enorme vannmengdene på taket, forteller Slinning.

 

Oppdaget tilfeldig

Kombinasjonen høst, vind, bladfelling og kraftig regn kan gi alvorlige følger for alle med flate tak. Og Slinning legger ikke skjul på at her har eieren av bygget hatt flaks.

-Vi utfører takkontroller for kunder der vi reparerer eventuelle skader som har oppstått, og i dette tilfellet skulle vi reparere en lekkasje på bygget da vi oppdaget de enorme vannmengdene. Vi ble mildt tatt sjokkert.


(Saken fortsetter under bildet):

blader2

LØV PÅ TAKET?  Ser du mye slikt på bakken, ja så kan du regne med at det ser slik ut også på taket ditt, om det er flatt.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Farlig

-For dette kunne blitt dyrt?

-Ja. Skader slike vannmengder fører til kan fort bli dyrt. For ikke å snakke om hva som hadde skjedd om taket kollapset. Da snakker en ikke bare om summer, men risiko for helse og alvorlig skade. Spesielt om det er snakk om kontorbygg og skoler der mange mennesker oppholder seg, sier Slinning og sier at slike tilstander er enkle å forsikre seg mot.

-Det tar jo ikke lang tid å rydde bort og renske rundt slukene. Det er for mange mest snakk om å gidde.

 

Mer nedbør i vente

-Med så mye nedbør vi har nå, og alt som faller fra trærne så er ikke katastrofen langt unna, sier han.

Og mer nedbør kommer, men værgudene gir alle med flate tak mulighetene til å rense opp rundt slukene før himmelens sluser igjen kommer med mengder av vann.

Og i følge meteorologene skal det regne nesten ustanselig fra søndag til neste fredag.

Kun opphold inn i mellom kan vi påregne å bli tilgodesett med.

I tillegg blir det vind, til dels sterk kuling mange plasser, og det hele denne perioden. Det gjør sitt til at trærne strippes for blader og barnåler. Og de finner raskt veien til et flatt fuktig tak der det legger seg.

Innledningen til helgen byr på litt opphold, noe som gir mange en anledning til å sette opp stigen til taket.