FARLIG: - Isen er livsfarlig å bevege seg utpå slik den er nå. Kun 3 - 4 centimeter er ikke nok, sier utrykningsleder Stian Olsvik og viser fram et flak fra det tykkeste punktet på Lillevatnet, der en av kollegene hans gikk gjennom isen etter et par lette hopp. (SE HVOR LETT BRANNMENNENE GIKK GJENNOM ISEN I BILDESERIEN NEDERST I SAKEN) Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no
-Utfordrende å redde noen
Et par hopp var nok, før brannmennene gikk gjennom isen på Lillevatnet.
29.januar 2019
Spjelkavika.no | NYHETER: -Når isen er slik den er nå, med kun tre fire centimeters tykkelse er den livsfarlig, sier utrykningsleder Stian Olsvik til Spjelkavika.no.
Gikk gjennom
I ettermiddag kom to redningslag til Lillevatnet for å øve på redningsoperasjoner på utrygg is. De kunne raskt bekrefte at det er langt unna noe skøyteis vi snakker om.
Når vikar Hiu hos Spjelkavik brannstasjon og redningsdykker Marius Kvalheim fra sentrum brannstasjon gikk ut på isen holdt det med noen lette hopp før de gikk gjennom.
(Saken fortsetter under bildet):
BREKKER OPP: Brannmann Marius Aam ved Spjelkavik stasjon opplevde raskt at isen brekker opp i flak når han forsøker å komme seg opp.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
-Å komme seg opp er også en utfordring, for isen bryter etter hvert som en legger seg oppå og forsøker å komme seg opp, forteller brannkonstabel Marius Aam, like etter at han forsøkte akkurat det. (Bildet over).
SE BILDESERIEN NEDERST
God å øve på - men farlig
Utrykningsleder Stian Olsvik henter opp et isflak og viser Spjelkavika.no den faktiske tykkelsen på isen hans to kolleger nettopp har gått gjennom.
-Dette er en perfekt tykkelse for oss å øve på vanskelige redningsoperasjoner. Det fordi isen er svært utrygg, og at en faktisk går gjennom, og at det er utfordrende å få opp en person som har gått gjennom isen, forteller han.
Med selvsyn kunne vi se at sleden brannvesenet bruker på isen pløyde opp råka som en isbryter når kollegene på land skulle dra hele ekvipasjen i land. (Bildet under).
(Saken fortsetter under bildet):
FLØYER IS: Det er utfordrende å redde opp et menneske som har gått gjennom isen når tykkelsen ikke er mer enn tre til fire cm. På bildet ser en hvordan redningsflåten har pløyd gjennom isen.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no
-Hva skal dere gjennomgå på øvelsen?
-Det er flere ting. Det ene er det med å få opp personer som har gått gjennom, samt at vi skal ha ned tre dykkere som skal foreta søk under isen med en radius på opp til 20 meter rundt hullet. Dette er å øve på nødprosedyre og veldig viktig for oss, forteller Olsvik.
Ligg unna isen
Isen på Lillevatnet har ikke lagt på vannet mer enn et par dager, og det har nå kommet et isolerende snølag på toppen. Det gjør at vannet fryser saktere.
Og i følge brannmannskapene som øvde på isen er tykkelsen variabel.
-Vi øvde nå der isen er tykkest, og gikk gjennom. På nordsiden av vannet er den betraktelig tynnere grunnet gjennomstrømning, sier Olsvik.
Barn ved isen
Senest mandag kveld ble det observert barn som lekte langs kanten på den utrygge isen. Heldigvis ser det ikke ut til at noen har forsøkt seg over.
Barn er lettere enn brannfolkene, men de går ofte flere sammen. Da kan det raskt oppstå farlige situasjoner.
I følge Friluftsrådet bør istykkelsen være på mellom 10-12 cm på små vann, og 14-15 på større vann. Det advares også om variasjoner, slik det er i Lillevatnet.
(Vi beklager at bildeserien ikke er tilpasset smarttelefoner, men zoom ut på skjermen for å se hele bildeflaten)
SE BILDENE | REPORTASJE | FRA ØVELSEN
BILDENE: Her kan du se bilder fra Ålesund brannvesen sin øvelse på Lillevatnet tirsdag. Du vil se hvor enkelt brannmennene går gjennom den tynne isen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ Spjelkavika.no