IKKE TRYGG: Dette bildet er tatt i mars i fjor. Da var isen rundt 30 centimeter tykk og trygg. -Det er den ikke nå, sier Per Ove Stølen som søndag var nede for å måle isen på Lillevatnet. -Fire centimeter er langt fra nok, sier han. Arkivfoto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Hold barna unna isen

-Fire fem centimeter er ikke nok, sier Per Ove Stølen.


byline friwal

25.november 2019baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Den siste uken har Spjelkavika.no fått flere henvendelser der folk har observert barn på Lillevatnet.

 

-Ikke trygg

-Isen er ikke trygg. Det forteller Per Ove Stølen som er en av naboene til Lillevatnet, og som tar seg tid til å måle tykkelsen på isen.

I de siste ukene har vannet vært islagt, men Per Ove har ikke tatt seg bryet med å måle, ganske enkelt fordi han regnet med at folk flest nok skjønner at den ikke er trygg.

Når Spjelkavika.no fortalte at flere har spurt om den er trygg, samt kommet med observasjoner der barn tester isen, tok Per Ove turen ned for å måle.

 

4 til 5 cm.

-Jeg målte flere plasser, og isen er fire centimeter noen steder, og fem centimeter andre plasser på vannet.

-Det holder ikke, isen er farlig å gå utpå, forteller Per Ove, som i mars i fjor var med Spjelkavika.no ut på isen for å måle.

Da var tykkelsen fra 27 til 30 centimeter på Lillevatnet, og mer enn trygg nok å gå på.
-Nå har det ikke vært kaldt lenge nok, sier han.

 

Fryser ujevnt.

Lillevatnet fryser raskere noen plasser en andre, det har med strømforholdene å gjøre.

-Det stemmer. På nordsiden av vannet fryser den senere enn på sørsiden. Det fordi elva kommer inn med strømninger, og det igjen gjør at det fryser senere enn der vannet står mer stille, som på sørsiden.

-Nå bør folk holde seg unna, og kanskje håpe på mer kulde senere?

-Ja, nå er den farlig, og det er vekselvis mildvær. Men det kan jo snu seg slik at vi får en is folk kan kose seg utpå, men altså ikke nå, sier Per Ove Stølen.