TRIST: Alle som har opplevd brann i hjemmet sitt vet at det er en tragisk opplevelse, og ikke minst farlig. Brannvesenet rykker ut til tre boligbranner på natta hver måned her i fylket. Arkivfoto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Bytt batteri!

En god regel er å bytte batteri i røykvarselen 1.desember. Og nå kan du få gode råd med brannvesenet.


byline friwal

29.november 2019baronen pageann

 

Spjelkavika.no | TEMA BRANN:  Få ting rammer så rått og nådeløst som en boligbrann som oppstår på natten når alle ligger og sover.

Bytt batteri

Forsikringen din både for hjemmet ditt, liv og helse er røykvarslerne du har montert i boligen.

En røykvarsler uten et batteri som virker er imidlertid totalt bortkastet, og en gir en falsk trygghet om du ikke sjekker den.
1.desember er en grei dato å innarbeide for sjekk av røykvarsleren din.

 

Nattbranner

For tror du at boligbrann bare er noe som rammer andre?

Den teorien er farlig å ha, for brannvesenet i Møre og Romsdal rykket ut til 35 boligbranner mellom klokken 23.00 og 07.00 i fjor.

Et kjapt regnestykke forteller at det er like i underkant av tre branner i måneden, og det på den tiden vi er i vår dypeste søvn.

Tallene er for Møre og Romsdal fylke alene, og Ålesund er fylkets absolutt største kommune, noe som raskt kan bryte teorien en måtte ha om at branner kun rammer andre.

 

Røykvarslerens dag

1.desember er røykvarslerens dag. Det gjør også dagen til en passe dato å huske batteriskift, også fordi vi går inn i den tiden da folk brenner levende lys og fyrer i peisen.

I den forbindelse går Ålesund brannvesen nå ut og ber alle om å sjekke røykvarslerne.

Det gjør de med ”Aksjon boligbrann”, en aksjon brannvesenet har for nettopp å sette fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Og kampanjen starter på nettopp røykvarslerens dag, førstkommende søndag.

 

Møter folk

-Vi markerer denne dagen med stands fredag 29.november, forteller Harriet Slotsvik, konsulent for Ålesund brannvesen i en pressemelding.

Brannvesenet blir å finne fem plasser i ålesundsregionen denne dagen.

Fra klokken 11.00 til 16.00 blir de å finne på Devoldfabrikken, Rema 100 på Valderøya og Amfi Moa. På Haramsenteret blir de til stede fram til klokken 14.00, og fra klokken 12.30 til 15.30 er de på plass på Ålesund Storsenter.

Slotsvik skriver at den økte brannhyppigheten i julen har sammenheng med nettopp stor aktiv bruk av strøm, levende lys og peiskos, og at det i mange tilfeller har en kombinasjon med alkoholbruk.


(Saken fortsetter under bildet):

FARLIG KOS: Stearinlys er vakkert, og det skaper stemning. Men det kan også sørge for ditt livs tragedie om du ikke passer på.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Hjemmebesøk

Ålesund brannvesen har også mulighet til å foreta hjemmebesøk for å gi gode råd og en brannforebyggende prat.

Spesielt er dette et tilbud der brannvesenet ønsker å komme i kontakt med eldre mennesker primært, men også hjem med forskjellige utfordringer som for eksempel risikoutsatte grupper som rus, psykisk helse eller personer med generelt nedsatt boevne.

Slotsvik ber spesielt borettslag med mange eldre om å ta kontakt med brannvesenet.

 

Her får du kontakt

Ønsker du kontakt med Ålesund brannvesen kan du nå dem på telefon 70 16 32 00, eller til avdelingsleder for forebyggende, Sindre Egeness på telefon 906 07 558.

Spjelkavik brannstasjon er åpen mellom klokken 11.00 og 14.00. kommende lørdag for de som ønsker en sjekk av brannslukningsapparatene.

Du kan også gå inn på nettsiden branntips.no om du har en bekymringsmelding om brannfarlige forhold.