ÅPNER OPP : Ellen Dahle fra Ålesund kommune kan nå invitere til aktivitet på det gamle Åse helselagshus. Foto: Øyvind Johan Heggstad / Ålesund kommune.


Trenger aktivitet

Åpner flere tilbud for eldre.

 


byline friwal

16.desember 2020baronen pageann

 

Spjelkavika.no | NYHETER: Da pandemien traff Norge i mars var det de eldste av oss det gikk aller hardest utover, og det på flere måter.

Ensomhet
De ble rammet hardest helsemessig når viruset rammet, de fikk ikke besøk av sine kjære, og flere av de faste viktige samlingspunktene mange benyttet fast stengte ned.
 
I indre bydel ble flere slike tilbud stengt, men nå åpnes flere av dem igjen, melder Ålesund kommune på sine nettsider.
 
Mange har kjent sterkt på ensomheten, noe som også kan påvirke helsen dramatisk. Derfor har staten nå gitt kommunen 700.000 kroner for å legge til rette for nettopp flere samlingspunkt. Og det er spesielt ensomheten blant eldre en vil til livs.
 
Før pandemien var aktiviteten høy på Spjelkavik seniorsenter, der sangarrangementene mandagene kunne samle over 100 besøkende, i tillegg til en rekke andre aktiviteter og kafé gjennom uka.
 
Stort savn
Siden seniorsenteret bruker samme inngang som sykehjemmet ble smittefaren for stor, og aktivitetene lagt ned.
-Vi hadde heller ikke mulighet til å avgrense området, sier avdelingsleder Solveig Kiperberg Viddal.
 
Savnet har vært stor blant de eldre, og nå forsøker en å starte opp med aktiviteter igjen, men nå i det gamle helselagshuset på Åse.
-Der har vi fått leie hele 1.etasje med storsal og kjøkken, og avtalen varer ut 2021, forteller hun.
 
Midlene fra Staten skal lønne en stilling i 80 prosent fra nyttår, og det er Ellen Dahle som trer inn i stillingen og skal koordinere aktivitetene på huset tirsdag til fredag.
(Saken fortsetter under bildet):

STRIKKEKLUBB: Det har vært et tungt år vedgår Kjellaug, Edna, Kari, Bjørg og Else-Karin. Alle er de faste gjester på aktivitetene til kommunen. Nå vil de feire at de får møtes igjen.
Foto: Øyvind Johan Heggstad / Ålesund kommune


Moaforbud

-Det er utrolig viktig å komme i gang med et tilbud. Vi ser at mange eldre i dag samler seg på Moa. Det er lett å forstå, for de både trenger og ønsker sosial kontakt med andre.
 
-Andre blir sittende hjemme. Noen eldre forteller at barna deres har gitt dem forbud mot å gå på Moa. Derfor er det viktig å gi dem et tilbud, og de trenger alle noe å fylle hverdagen med, sier Ellen Dahle.
(Saken fortsetter under bildet):

STRIKKEKLUBB: Leikny koser seg på strikkeklubb. Er dette årets julegave?.
Foto: Øyvind Johan Heggstad / Ålesund kommune


Det er lagt opp til flere typer aktiviteter på senteret.

 
Tirsdagene er det seniordans, onsdag trimgruppe, torsdag er det strikkekafé og fredag sosialt samvær med ulike aktiviteter. Åpningstiden er fra 09.00 til 15.00.
Ellen Dahle ønsker også etableringen av en herregruppe.
 
Pandemien har ikke forlatt oss, derfor vil tiltaket og aktivitetene gi begrensninger på antall mennesker i lokalet samtidig, og en har satt et tak på 20 personer.