GLEDER SEG: Britt Jorunn Blindheim (t.v) har selv hatt kreft. Birthe Heltne og Carsten Nielsen har begge familiemedlemmer som har vært rammet av kreft. Nå er alle tre med i gruppa som skal arrangere Stafett for livet i Spjelkavika 11.september, og gleder seg til arrangementet som har base på idrettsparken til Spjelkavik IL. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Kreft tar ikke pause

Stafett for livet vil prege hele Spjelkavika 11.september.


byline friwal

byline pk

27.mai 2021



baronen pageann

 

Spjelkavika.no | Stafett for livet: Kreft tar ikke pause, og i Kreftforeningens Stafett for livet kan alle bli med for å vise solidaritet og støtte til kreftrammede. Derfor har Spjelkavika.no og privatpersoner blitt med i teamet som står bak arrangementet.

 
Sammen mot kreft
11.september vil kreftsaken prege hele Spjelkavika, og spesielt turstiene og ikke minst hovedarenaen som blir i idrettsparken til Spjelkavik Idrettslag. Og det er første gang Stafett for livet arrangeres her i fylket. Stafetten blir en av fjorten over hele landet.
 
-Dette handler først og fremst om å komme sammen for kreftsaken, forteller rådgiver i Kreftforeningen, Karen Pettersen til Spjelkavika.no.
 
Hun er vel vitende om at så å si samtlige av oss har en relasjon til kreft som sykdom, enten en er rammet selv eller har familie eller venner som kjemper eller har kjempet mot sykdommen.
Derfor håper Kreftforeningen at mange ser viktigheten i å delta i stafetten eller som frivillig under arrangementet.
 
– Selv om arrangementet heter Stafett for livet, så handler det ikke om å løpe mest eller lengst eller raskest. Arrangementet handler om å danne lag sammen familie, venner, kolleger eller andre. Sammen skal laget holde en stafettpinne i bevegelse gjennom hele arrangementet, forklarer Pettersen.
(Saken fortsetter under bildet):

INVITERER: Karen Pettersen er rådgiver for Kreftforeningen og inviterer alle med når Stafett for livet arrangeres i Spjelkavika 11.september.
Foto: KREFTFORENINGEN


Tar ikke pause

I sin opprinnelige form varer Stafett for livet i ett døgn – hele 24 timer. Lengden og den kontinuerlige stafetten, er et symbol på at kreften aldri tar pause og at det alltid må være noen på banen for den som er syk.
 
Deltakerne kan gå eller løpe, men hvert skritt man tar, er en støtteerklæring for å feire eller minnes en fighter – en person som har eller har hatt kreft.
 
– På grunn av koronapandemien og smittevernhensyn, varer stafetten i bare seks timer denne første gangen, sier Pettersen. – Vi håper og tror at dette vil la seg gjennomføre til høsten, men vi tar selvfølgelig hensyn til enhver tids gjeldende smittevernregler.
 
Bli frivillig
Carsten Nielsen er en av de frivillige som er med i planleggingen og gjennomføringen av arrangementet. Han har erfaring fra å ha deltatt på Stafett for livet i Danmark flere ganger, både som frivillig og deltaker.
 
Nielsen er veldig glad for at det endelig kan gjennomføres en stafett i Ålesund.
 
– Vi er en god gjeng som har startet planleggingen av stafetten, men vi trenger flere som kan være med å hjelpe til i planleggingen og gjennomføringen, sier Nielsen.
 
– Vi trenger folk som kan hjelpe til med alt fra å stå i kiosk, drive PR , sørge for sponsorer og følge opp lag, for å nevne noe, sier Carsten Nielsen.
 

BLI MED: Birthe, Britt Jorunn og Carsten ønsker deg med på laget 11.september
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Mange aktiviteter

– Vi har vært så heldige at vi får lov til å låne anlegget til Spjelkavik IL. Her får vi mulighet til flere alternative løyper og kan til rette legge for lange og korte løyper. Dermed kan alle kan finne den ruta som passer best, sier han.
 
Planen er at arenaen åpner kl. 1400, og med en offisiell åpningsseremoni kl. 1430. Selve stafetten starter kl. 1500.
 
Gjennom dagen blir det forskjellig underholdning fra scenen, i tillegg til salg av mat og drikke, samt andre aktivitet på arenaen. Hva dette blir, avhenger av hva som er tillatt ut i fra gjeldende smittesituasjon.
 
Deretter går stafetten fram til skumringen, og avsluttes med det som heter lysseremoni kl. 2100.
 
– Lysseremonien er ofte et sterkt øyeblikk i stafetten for mange, sier Pettersen.
 
 – Lysposene i papir er dekorert med personlige hilsener og tegninger. Her minnes mange en de har mistet til kreftsaken, eller støtte til en som står midt i behandlingen.
 
 
 
Æresgjester
Fighterne er personer som har eller har hatt kreft. De er æresgjestene på Stafett for livet.
 
Fighterne åpner hele arrangementet ved å gå den første runden på stafetten, i tillegg blir de gjort ekstra stas på gjennom dagen.
 
Stafett for livet
- Kreftforeningens Stafett for livet er den norske versjonen av Relay for life, verdens største non-profit-arrangement.
 
- Den første Stafett for livet ble arrangert i 2017.
 
- I 2019 ble det arrangert 10 stafetter med til sammen 469 lag, 17.377 deltakere og 800 fightere.
 
- Viktige elementer i en stafett; fighterrunden, stafetten, lysseremoni og avslutning.
 
Spjelkavika, Bli med for livet!