svommeopplaering_01.jpg
« 1 of 11 »

OVERLEVELSE: Klasse 7A ved Spjelkavik barneskole var først ut da lærer Gudmundur Gudjonsson holdt viktig opplæring om svømming og overlevelse i Lillevatnet. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Overlevelse

Sommertemperaturene er over i Lillevatnet, det gir elevene et lite sjokk.

 


byline friwal

28.september 2021 

Spjelkavika.no | BARN OG UNGE:

Først ut var klasse 7A ved Spjelkavik barneskole, og de var rimelig heldige med lufttemperaturen da de skulle i vannet som et ledd i viktig læring om svømming og overlevelse.
 
 
-Sjekk stranda
 
-Det er viktig å se hvordan stranda er, og ikke minst hva som er der. For hva er viktig å se etter før du bader?
 
Elevene lytter til gymlærer Gudmundur Gudjonsson, og svarer.
 
-Livbøye, svarer en av elevene.
 
-Riktig. At den er der betyr at her er det vanlig å bade, sier læreren.
 
 
Kulde
 
Alle elevene har drakter på seg, men temperaturen i vannet kjenner de godt, spesielt på nakne partier som føtter, hender og ansikt. Og lyden av kulden kommer som klynk og hyl, før de blir vant med vannet.
 
Spesielt når Gudmundur byr opp til sang med bevegelse.
 
-Hode, skulder kne og tå, kne og tå…
 
Gudmundur og elevene synger, og hyler. Spesielt på ordet tå. Da er det full neddykking.
 
 
Kompetansetrinn
 
-Vi har fem klasser på trinnet, og vi vil holde på i fire uker. I løpet av den tiden skal elevene ha lært seg hvordan det oppleves når kulda slår til, og hvordan en skal forholde seg for økt overlevelse.
 
-I sjuende trinn skal de nå kompetansemålene der de skal kjenne hva som er trygt og ikke, sier Gudmundur til Spjelkavika.no.
 
Kompetanseplanen for barneskoletrinnet forteller at i 4.klassetrinn skal elevene lære å svømme, og kunne svømme 200 meter.
 
For 7.klassetrinn skal elevene i følge kompetansekravene utføre grunnleggende teknikker i svømming på magen, på ryggen og under vann, i tillegg til å vurdere sikkerhet og selvberging om uhellene skulle komme.
 
 
Livredning
 
-Elevene skal lære å reagere på ting, puste og holde roen slik at de kan holde ut i vannet en stund, uten at de mister alle krefter, sier han.
 
-Det er egentlig en rød tråd gjennom hele opplæringen, fra å lære å svømme og til det klasse 7A gjør her i dag, og som de andre fire klassene på trinnet skal i gang med.
 
Denne svømmeopplæringen og utesvømmingen er lagt under faget kroppsøving, der Gudmundur er lærer.
 
-De skal også ha teoretisk kunnskap om livredning, så litt teori rundt grunnleggende kunnskaper om dette blir det også.
Vi skal nå kompetansemålet, sier han.