SKRED: Det var her den 13 år gamle jenta og venninnene hennes akte tirsdag. Skredkanten i toppen og snøberget nederst vises godt, og de som aker får raskt en fart på rundt 50 km/t ned bakken, før en kraftig bråstopp i snøhaugen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Utløste skred

Fraktet til sykehus etter akeulykke.

 


byline friwal

PUBLISERT
24.februar 2022 

Spjelkavika.no

NYHETER

VIKABAKKENE:

-Det kan være veldig farlig å ake i hoppbakkene. Det fikk vi erfare på tirsdag, forteller Knut Petter Holen i Spjelkavik Hopp, som er en del av Spjelkavik IL.
 
 
Stor fristelse
 
Hoppgruppa har ofte sett at barn aker ned de bratte bakkene fra kulen under hoppet og ned på sletta.
 
Det er nemlig ikke bare selve bakken som kan skades, også barna som aker kan pådra seg alvorlige skader.
 
Fristelsen er selvfølgelig stor, og da er det lett å ”overse” skiltet som forteller at det ikke er lov å ake i bakkene, mener Holen.
 
 
Utløste ras
 
-Det var tre jenter i 13-årsalderen som akte sammen i bakken da de utløste et ras.
 
-Snøen fester seg ikke på kunstunderlaget, og når noen aker på mye nysnø så begynner snøen å skli på underlaget, forteller han.
 
I følge Holen akte de tre jentene sammen, og forsvant ned bakken sammen med snømengdene i skredet de utløste.
 
 
Til sykehus
 
-De får jo en enorm fart, og en svært brå stopp nede i raset, forteller Holen, som måtte ha assistanse for å få jenta løs.
 
-Jeg måtte få hjelp av Spjelkavik Røde Kors Hjelpekorps for å få henne bort fra fjellet av snø nederst i bakken, før hun ble fraktet videre til sykehus.
 
-Vet du noe om tilstanden til jenta?
 
-Nei, den kjenner vi ikke til, men håper det går bra med henne.
Nå er det viktig at folk er obs på barna sine som går for å ake, for dette er farlig, sier han.
 
(Saken fortsetter under bildet)

SKILTET: Hoppgruppa har satt opp skilt som er fristende å overse når akelysten tar overhånd.. (Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/Spjelkavika.no

Enorm fart
 
Holen sier at en får enorm fart ned bakkene både om en aker på bart kunstunderlag eller på snø. Det siste, som på tirsdag, kan utløse skred.
 
-En kan jo se for seg at farten barna får ned bakken er på rundt 50 kilometer i timen. Det er en svært høy fart, og ekstra farlig blir det når de i bunnen av bakken møter en vegg av hard frossen snø som har rast ned fra bakkene tidligere, eller en utløser et skred, slik det gjorde tirsdag da de tre jentene akte.
 
En stor fare Holen og hoppgruppa ser for seg når det er mengder våt tung snø er barn som aker alene og kan havne under et skred de utløser.
 
-Det vil fort kunne ende fatalt, så dette er alvor, avslutter han.