SENDEKLAR: Kaja Krogsæter Ytrebø og Noah Aarseth er klar for å slippe sin første podcast. Foto: Spjelkavik videregående skole


Premiere i dag

En moderne skoleavis


byline friwal

PUBLISERT
26.september 2022 

Spjelkavika.no

NYHETER

PODCAST

SPJELKAVIK VIDEREGÅENDE:

 

Noah Aarseth og Kaja Krogsæter Ytrebø slipper i dag den aller første podcasten, med hjelp fra lærer Runar Andersen.
 
 
Moderne skoleavis
 
Noah går i tredje klassa og Kaja i andre klasse på Spjelkavik videregående. Og i den siste tiden har de lagt finpussen på podcasten «Elev på Vika».
 
-Det skal være en podcast rettet mot elevene på skolen, og fremtidige elever. En kan jo sammenligne det med en moderne versjon av ei skoleavis, forteller Kaja.
 
Kaja og Noah har fått gjort om et grupperom på skolen til studio, samt et kontor der redigeringen foregår.
 
-Vi ser ikke bort fra at vi også kan ta opptak også utenfor skolen, for eksempel utdanningsmessen 5. oktober, sier Kaja, som oppdaget ”mikrofonaktivitet” på skolens stand under fjorårets utdanningsmesse.
 
 
Kjempegøy
 
-Jeg var der for å hjelpe til, men så at noen satt med mikrofoner på et bord innenfor standen. Jeg ble nysgjerrig og spurte hva de holdt på med. Da ble jeg invitert til å prøve, og synes det var kjempegøy.
 
-Vi ble sittende der en time og prate. En av de på standen var Noah. Senere spurte jeg ham og lærer Runar om de ville være med å gjøre noe mer permanent ut av dette.
 
De lydhøre elevene kjørte på med intervjuer under hospiteringsuken til skolen, og dermed bestemte de seg for at dette ville de gjøre til noe mer permanent.
(Saken fortsetter under bildet):

STUDIO: Kaja og Noah har tatt i bruk et grupperom som studio for podcasten.
Foto: Spjelkavik videregående skole.


Sosialt tiltak

-Jeg ble med fordi Runar var læreren min, og jeg ble spurt om å hjelpe til under utdanningsmessen, og han foreslo å lage en podcast, forteller Noah.
 
-Jeg syntes det var kult og fikk lyst til å holde på med det videre, forteller Noah, som ønsket å være med på et sosialt tiltak på skolen.
 
 
Spotify
 
Elevene har sørget for konto på Spotify, og nå skal budskapene nå ut fra skolen på Langhaugen, ut til elever og kommende elever.
 
-Den første episoden handler om skolestart og nye lærere, forteller Kaja, som sammen med Noah og lærer Runar publiserer episoden klokken 07.00.
 
-Blir dette noe dere skal gjøre ofte?
 
-Vi håper på å få publisert en episode i måneden. For oss er det også viktig å lage noe som kan videreføres av elever som kommer etter oss, sier Kaja.
 
 
Skoletema
 
-Hva skal dere ta opp i podcasten?
 
-Primært ting som skjer på skolen, og som dreier seg om elevene. Og vi håper podcasten kan inspirere andre videregående skoler til å skape et kreativt arbeid for å fremme skolen sin, sier Noah.
 
-En slik podcast kan jo gi god informasjon til elever som vurderer å søke seg til skolen, legger Kaja til.