GJENFORENES: De fem kameratene fra Åse har den siste tiden øvd flittig før helgens gjenforeningskonserter på Vikascena. (Foran fra venstre): Sverre Torben, Helge Nygård og Ingolf Nilsen. (bak f.v) Jan SIndre Andreassen og Frode Andreassen. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Populært band

Gjenforenes på Vikascena.

 


byline friwal

PUBLISERT
25.april 2023Spjelkavika.no

KULTUR

FREE AT LAST

VIKASCENA:

 

Alle fra Ålesund, og store deler av landet forøvrig, med ungdomstiden sin på 80 og 90 tallet vet hvem vi snakker om.

 

Kameratgjeng

Gruppa Free at Last, selvfølgelig.

Guttegjengen på fem fra Åse som i 1979 starter band, og ga gruppa navnet Free at Last, et navn mange fikk et nært og kjært forhold til.

I to tiår skulle de sette musikalske fotavtrykk i mange musikkelskeres hjerter, for storhetstiden var på 80 og 90 tallet.

 

Levebrød

Dette var en periode med mange pop- og rockeband i Ålesund og Sunnmøre, men langt fra alle nådde like langt som gutta fra Åse.

Med Alf Aarseth som manager ble de sendt land og strand rundt, og levde av musikken sin, som varierte fra pop, rock og gospel.

(Saken fortsetter under bildet):

JESSY DIXON: Free at Last og Jessy Dixon (t.v) under Skjærgårdsgospel i 1985.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no

Jessy Dixon

Ja, Free at Last spilte til og med sammen med den legendariske gospelsangeren og komponisten Jessy Dixon fra Texas USA, som gikk bort i 2011.

Blant annet opptrådte de sammen på populære Skjærgårdsgospel i Kragerø i 1985 (bildet).

Free at Last høstet gode kritikker og stort oppmøte der de rigget opp for dans og konsert.

 

Gjenforenes

Men så ble det stille – Helt til nå.

For nå er det igjen liv i Free at Last. Gutta har i lengre tid øvd, med ei helg for øyet, og ei scene. Nemlig denne helga på Vikascena.

-Da kommer de til oss på Vikascena for å ha sin første konsert, som blir en reunion over to kvelder, og gjett om vi gleder oss, sier Alf Aarseth i Flan Booking.

 

Manager

Også for Alf snakker vi om en gjenforening. For det var Alf som helt fra starten fikk jobben med å skaffe gruppa spillejobber. Et oppdrag som dro kjøpmannen fra Fosnavågen inn i musikkens verden som manager, og det som i dag er Flan Booking.

Alf Aarseth driver også Vikascena, så her snakker vi om å komme hjem på så mange måter. Og nå måtte den store gjenforeningen utvides med en dag grunnet stor pågang.

-Vi satte opp reunionkonsert nå på fredag, men allerede i forrige uke så vi at pågangen ble så stor at vi kjører på med en ekstra konsert lørdag. For dette blir stort, sier han.

Også for "lydmagiker" Erik Valderhaug blir dette en reunion, i følge Alf.

-Free at Last herjet på den tiden Erik startet Lydkjelleren AS, og det er Erik som styrer lydspakene for gruppa i helga også. Det setter gutta i Free at Last stor pris på, sier Alf.

(Saken fortsetter under bildet):

ORIGINALEN: Slik så de ut på 80-tallet. Og det er de samme gutta du møter på Vikascena denne helga.
Foto: FREE AT LAST

Originalen

Når Free at Last går på scena er det med originalbesetningen i behold.
Ingolf Nilsen på vokal og gitar, Frode Andreassen gitar og vokal, Sverre Torben på bass, Helge Nygård på trommer, og Jan Sindre Andreassen på keyboard.

Med seg har de i tillegg Cecilie Kvernevik og Rigmor Giske som korister.

-Er det fortsatt mulig å få seg billett?

-Ja. Fredagen begynner å bli utsolgt, så der må en i så fall være rask. På lørdag er det fortsatt ledige billetter. Her blir det garantert stor stemning, forteller Alf Aarseth.