DISSE SØRGET FOR LYS I TREET: Per Ove Stølen (t.v) og Torbjørn Aarø kunne kl. 18.50 onsdag kveld endelig tenne julegrana på Spjelkavikfjellet.
Da var den svært så sentrale "likeretteren" (t.v) kommet til SEAS, og de to kunne dra opp på toppen og ordne ut. Nå takker de for støtten, som er helt avgjørende for at vi skal ha julegrana i jula. Foto: LARS OLAUSEN / spjelkavika.no
Treet lyser endelig
Onsdag kveld ble mange vikahjerter varme i desembermørket.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 29.11.2015 oppdatert: 1.12.2015
Spjelkavika.no | REPORTASJE: OPPDATERT: - Endelig lyser treet, kunne Torbjørn "Tobben" Aarø og Per Ove Stølen fortelle til spjelkavika.no på telefon fra toppen av Spjelkavikfjellet.
Enorm respons
Ganske nøyaktig 18.50 ble lyset tent, og mange vikahjerter følte seg med ett mye varmere når de så opp på fjellet.
- Vi har merket det veldig godt, og spesielt all støtten vi har fått, sier Tobben, og sikter både til muntlige, skriftelige og økonomiske oppmuntringer.
Fikk 10.000.-
- At folk har savnet treet er hevet over en hver tvil, og vi har sett at folk har støttet oss økonomisk, noe vi setter stor prispå.
- Blant annet kom det inn en solid støtte på 10.000 kroner fra Helselaget her inne. Kjempeflott. Og mange andre har bidratt.
- Det trengs?
- Ja, så absolutt. For dette koster penger, også den likeretteren som brant og måtte erstattes. Samtidig er det svært værhardt der oppe, og den lysslynga vi nå bruker vurderer vi å måtte skifte ut snart, og da til noe som egner seg bedre.
I ettermiddag kom det melding om at likeretteren var ankommet SEAS. Dermed var det bare å begi seg nok en gang opp til toppen for de to.
Og like før klokken 19.00 sto altså juletreet og varmet oss alle.
Så blir det altså jul i Spjelkavika like vel.
KONTONUMMERET STÅR LENGER NEDE I SAKEN.
Her er våre tidligere oppdateringer i saken:
Status tirsdag kveld er at det fortsatt ikke er lys i juletreet på Spjelkavikfjellet, men det kom deler til anlegget.
Fikk feil del
- Problemet er bare at det var feil del som kom, sier Tobben Aarø til spjelkavika.no tirsdag kveld.
Han og makker Per Ove Stølen har fått SEAS med på laget, og det lokale elektrofirmaet jaktet i går på likeretteren som skal til for å få lys i juletreet.
- De fikk tak i en del, men det viste seg at denne var for svak til å kunne dra det som skal til av strøm for å lyse opp treet. Dermed er vi like langt.
- Hva håper dere på nå?
- Vi håper at onsdagen skal bli dagen da lyset kommer på toppen. For SEAS informerer oss om at de jobber for å få tak i den rette likeretteren, og at de tror dette skal gå i orden i løpet av dagen. I så fall monterer vi den onsdagskvelden, og da blir det lys, forteller han.
Kronerulling
Tobben Aarø forteller også om de mange henvendelsene som har kommet i mangel på lys i treet. På facebook har noen så vidt kommet i gang med innsamling til formålet, for som tidligere opplyst så koster det penger både for likerdeleren og anlegget som helhet.
- Det er et voldsomt engasjemang, og det synes jo vi er fint., og jo, dette koster penger.
- Juletreet er jo et landemerke, og plasseringen gjør at det er svært værutsatt på toppen. Anlegget står der både i regn, snø og storm, noe som selvfølgelig tærer på både det ene og det andre. Derfor koster det ikke bare å skaffe denne forholdsvis dyre delen, men også andre komponenter og lys som skiftvis blir modent for utskifting.
- Pengene kommer godt med?
- Ja, så absolutt. Det er svært greit at folk er med å bidra. Det gjør at vi kan fortsette å holde treet lysende gjennom hele juletiden fram til 13. dag jul, og dette er jo i en værhard periode også, sier Tobben som nå endrer litt på opplegget på fjellet.
Sikring hindret brann
- Vi flytter denne likedeleren slik at den skal stå i en bedre temperatur. Til nå har den stått i kulda inne i heishuset, men nå flytter vi den inn i kiosken som har varme.
- Kunne heishuset ha brent ned som følge av varmgang og brann søndag?
- Nei, heldigvis ikke. Det var en sikring som gikk først, men når vi satte i ny og prøvde så oppdaget vi varmgangen, forteller han.
Onsdag blir altså trolig dagen for lys i treet, og Nettavisen spjelkavika.no vil gjerne at flest mulig av våre lesere bidrar til å gi en slant til formålet. Derfor deler vi her kontonummeret til aksjonen.
Bruk kontonummer: 3910 29 19290
Dette oppdaterte vi om juletreet i går:
Siste status rundt det mørklagte juletreet på Spjelkavikfjellet mandag kveld er at det blir lys i juletreet.
Det blir lys i treet
- Men det blir ikke i kveld, forteller Torbjørn "Tobben" Aarø til Spjelkavika.no
- Vi har i dag fått undersøkt delen som gikk i stykker, og det er klart at det ble varmgang og brann i denne, forteller Tobben.
Venter på del
Treet som Per Ove Stølen og Tobben Aarø har konstruert på toppen av fjellet er med et lysanlegg som går på 12 volt strøm.
Derfor er de avhengige av en komponent som får spenningen ned fra 220 volt, og det er i denne komponenten, en såkalt "likeveksler", en del vi alle egentlig kjenner fra alle de forskjellige typene av elektriske artikler vi bruker i hverdagen, bare at dette er en stor og dyr komponent ettersom den skal behandle en god del mer enn en mobiltelefon på lading.
- Med denne veksleren kan også lyset justeres, men vi kan ikke ha lysene så kraftige som de egentlig er, da blir det et hvit og glorete lys. Når vi kjører ned lysvolumet litt så får treet mer konturer og et varmere lys.
- Men i går sto det for mye på`?
- Det sto på mer enn normalt fordi det var tenning, men dette skal anlegget egentlig tåle. Derfor er det et lite mysterium for oss hvorfor det gikk varmgang i det. Men heldigvis har vi SEAS som hjelper oss.
- De finner ny likevesksler?
- Ja, de har prøvd å finne en lokalt i dag, men det var ikke mulig. Derfor blir det ikke lys i kveld, men vi håper at den nye delen skal komme i morgen, det ville SEAS gjøre alt de maktet for å få til.
- Er det mange som har kontaktet dere?
- Ja, klart. Folk lurer jo på hva som har skjedd, men nå vet de i alle fall det, og at det er håp om å få lys i treet i morgen, sier Tobben optimistisk.
I går skrev Nettavisen spjelkavika.no følgende sak etter mørkleggingen:
Flere hundre barn og voksne ble med da Spjelkavik skorps arrangerte den store Juleparaden 2015, og høydepunktet var tenningen av juletreet på fjellet.
Nedtelling
Og på toppen sto Per Ove Stølen og Torbjørn "Tobben" Aarø klar, som alltid, til å lyttet til folkehavet nede på skolen som først øvde på nedtelling. Så ble det alvor.
5,4,3,2,1,0 ropte de, ledet av trommegutta i korpset. Og gutta på fjellet sviktet ikke. På sekundet ble landemerket i Spjelkavika tent.
Gikk varm
Men lykken ble kortvarig.
Nettavisen spjelkavika.no har fått mange henvendelser ut over kvelden på hvorfor juletreet ikke lyser, til tross for at skydekket holdt seg unna.
- Synderen er en likeveksler eller likeretter, som brukes til å forsyne juletreet med lys, forteller Tobben Aarø.
Han og makker Per Ove gjorde alt de kunne for å få lys i treet igjen, men måtte gi opp mot teknikken, foreløpig.
- Likeveksleren gikk varm og brant opp, dermed ble det mørkt.
- Er dette en dyr sak?
- Ja. Dette koster noen tusen kroner, men nå har slett ikke gitt opp å få det til, men vi må nok vente til i morra.
- Hva gjør dere da?
- Vi vil i første omgang se om vi kan få lånt en slik del, i alle fall midlertidig. Så får vi se hva som skal skje videre etter dette, forteller Torbjørn "Tobben" Aarø.
Håper på lys
Helt siden den første Juleparaden i 2005 har samarbeidet mellom de to "gutta på fjellet" og Spjelkavik skolekorps fungert som hånd i hanske, og fortvilelsen over det Per Ove og Tobben opplevde på fjellet begynte å spre seg også inne i salen hos ledelsen for Spjelkavik skolekorps som etter hvert ble kjent med at treet slukket for dem.
Nå håper alle at de to dyktige gutta klarer å lyse opp advents- og julenatta i Spjelkavika om ikke så lenge, for juletreet på Spjelkavikfjellet lyser langt langt ut over Spjelkavika sine grenser.