VIKTIG Å MINNES:   Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Arudal (Ap) la ned krans og holdt minnetale under seremonien ved Spjelkavik kyrkje. Se talen, intervju og musikken av Kjetil Strand.
Reporter: PER KRISTIAN OLSEN /  Video: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


- Vi skal aldri glemme

Eva Vinje Aurdal la ned krans på minnesmerket ved Spjelkavik kyrkje.

 

SE VIDEO OVER.

 


byline pkbyline friwal                     22.juli.2016naf 480page

Spjelkavika.no | NYHET:  Det er i dag 5 år siden terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya. Over hele landet ble det holdt minnesamlinger, både på åstedene for terroren, og på ofrenes hjemsteder rundt om i landet.

 

 facebookknapp

 

Minnesmerke
Også ved Spjelkavik kyrke ble det i dag holdt minnesamling ved minnesmerket som er satt opp for å minnes Jon Vegar Lervåg. Juristen som var fra Spjelkavika, og som var på jobb i justisdepartementets lovavdeling da terrorbomben gikk av.

 

Prest i Spjelkavik kirke Torbjørn Grønli åpnet minnemarkeringen med å ønske ordfører, og fremmøtte velkommen til denne minnemarkeringen.

 

- Den svarte dagen

 

For tilstede var også ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), som la en fin krans ved minnesmerket på vegne av innbyggerne i Ålesund, før hun holdt en minnetale til de fremmøtte på plenen sør for kirka, med påskriften: Vi skal aldri glemme.

 

- Det er 5 år siden den svarte dagen, en dag vi aldri skal glemme, åpnet Vinje Aurdal sin tale med.

 

- En vanlig sommerdag ble brått endret til et mareritt, sa ordføreren som selv befant seg få kvartaler unna regjeringskvartalet, klokken 15.25, Fredag 22.juli 2011.

 Etter hvert fikk Vinje Aurdal også nyheten om at ungdommene i hennes eget ungdomsparti AUF også var rammet av terroren.

 

-Det var aldeles grusomt, sier hun til spjelkavika.no etter minnemarkeringen. (Se video fra minnemarkeringen øverst i saken).

 

(Saken fortsetter under bildene):

aurdal page2

ÆRESVAKTER:  De to AUF-medlemmene Aurora Dimmen Bratli og Ingvild Eide sto æresvakt ved minnesmerket som er satt opp for bombeofferet Jon Vegard Lervåg fra Spjelkavi, som omkom i regjeringskvartalet 22.juli 2011. Ordfører Eva Vinje Aurdal la ned krans på vegne av kommunens innbyggere, med påskriften: - Vi skal aldri glemme..
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no

kjetil strand page

VAKKERT:  Jon Vegard Lervåg som omkom i regjeringskvartalet var gitarentusiast, og spesielt for akustisk gitar. Derfor passet det fint at gitarist Kjetil Strand bidro med vakker og stemningsfull akustisk gitarmusikk. Strand spilte melodien «Synnes serenade», en melodi han har skrevet for sin datter, og «Akkurat nå».
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no

 

aurdal page

SVART DAG:  - Den svarte dagen, sa ordfører Eva Vinje Aurdal og 22.juli. Ordføreren var selv i Oslo, ikke langt fra regjeringskvartalet da bomben gikk av. - Jeg ringte en venninne for å spørre om vi skulle ta en kaffe på Justisen, en kafé som er svært nært høyblokka. Hun svarte ikke, så jeg kunne faktisk vært enda nærmere enn jeg var, sier hun til spjelkavika.no (Se video øverst i saken).
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no

 

 

«Synnes serenade»
Også musikalske krefter var med på markeringen.

 

Gitarist Kjetil Strand spilte to melodier på sin akustiske gitar til minne om de drepte.

 

 

Første melodi Strand ga til de frammøtte hadde han skrevet til sin egen datter Synne, «Synnes serenade».

 

 

Etter kransenedleggelser og ordførerens tale avsluttet Kjetil Strand med melodien «Akkurat Nå».En sterk dag
To representanter fra Ålesund AUF sto æresvakter ved minnesmerket, og la ned sine roser på stedet.

 

 

Aurora Dimmen Bratli og Ingvild Eide beskriver dagen som en sterk dag, og begge kjenner at dagen preges godt av det som skjedde for 5 år siden.

 

- Men det er også en viktig dag der vi må stå sammen og ta vare på hverandre, fortalte de to AUF-medlemmene.