tobbpegg page2

LED:   Det er LED-lenker som her kan sees henge på stolheisa Torbjørn Aarø og Per Ove Stølen bruker på juletreet. Nå vurderer de andre løsninger til neste år. Arkivfoto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


Juletreet lyser igjen

-Det har vært massive kortslutninger i lyslenkene.


byline friwal                                5. desember. 2016


naf 480page

Spjelkavika.no | NYHETER: Ca. klokken 21.20 kom det endelig lys i juletreet igjen, men det var omfattende skader på lenkene.

 

facebookknapp

Kortslutning

Det var søndag kveld det sluttet å lyse i juletreet på Spjelkavikfjellet. Flere som tittet opp så at det svaiet voldsomt i lyslenkene en periode. Senere var juletreet mørklagt.

 

Nå har Per Ove Stølen og Torbjørn Aarø vært oppe på toppen, og etter mye arbeid fikk de endelig lys i juletreet like over klokken 21. Men de to melder om store skader på lyslenkene.

 

-Det har vært flere massive kortslutninger. Den ene lenken var helt ødelagt da den var svidd helt hele veien, sier Torbjørn Aarø til spjelkavika.no like etter at de har fått lys i lenken.

De to fryktet en stund for at det også i år var den såkalte likedeleren som hadde tatt kvelden, en relativt dyr komponent som får fordelt strømmen til lenkene med LED-lys.

-Det var heldigvis ikke det denne gangen.

 

Ukjent årsak

-Vet dere hva som var årsaken?

-Nei, vi gjør ikke det. Men folk som tittet opp så at det var store bevegelser i lenkene. Det var jo relativt kraftig vind søndag kveld.

-Kan det ha vært lynnedslag?

-Mulig, men det er vanskelig for oss å si sikkert, forteller han.

 

Lys i ni av ti lenker

De to karene måtte gå gjennom hele systemet for å sjekke hvilke lenker de kunne bruke for å fortsatt få lys i juletreet.

 

-Selve juletreet består av ti lyslenker, eller remser med LED-lys. Den ene var helt gåen, men vi har nå lys i ni av disse. Den lenka som var gåen vendte mot Spjelkavika, men vi kjører opp lyset litt slik at det forsterkes. Dermed tror vi ikke det skal være så synlig nede i bygda.

 

Da de to satte opp juletreet de første åra var det remser med vanlige glødepærer som lyste opp treet. Men etter hvert ble disse erstattet med LED-lenker. Nå vurderer de nye typer til neste år, men fortsatt med LED-teknologi.

 

Vurderer nytt

-Ja, vi har fått noen fine prøver på lenker vi tror vil gjøre seg veldig bra. Den ene lyser rundt hele veien av røret de er i, og ikke som de vi bruker nå som kun har lys på den ene siden av ei remse, sier Torbjørn Aarø.

 

-Hva vi lander på får vi se, men alt koster, for også det må med i betraktningen.

Nå håper vi i alle fall at de ni remsene skal fortsette å lyse til over nyttår. Så får vi se hva vi finner på neste år, forteller han.

 

Mørklagt i fjor

I fjor var de to ildsjelene maks uheldig da treet kun lyste i snaue ti minutter. Da hadde hundrevis av barn ropt ut nedtellingen, før den lyste.

 

Da var det en såkalt ”likeretter” som slo feil. Og til alt overmål fikk de to tilsendt feil del. Og det mørklagte treet skapte stort engasjement i Spjelkavika de kommende dagene.

 

Blant annet ble det samlet inn penger, for å holde lys i juletreet koster faktisk en god del. Det gjelder også likeretteren som i fjor tok kvelden etter ti minutter.

Men givergleden var stor, og gutta fikk etter noen dager alt på plass, og lys i juletreet.