arve4

REDNINGEN:   Her, på parkettgulvet lå Arve Flem (t.v) med massiv hjertestans. Bioingeniør Lene Myklebust (midten) og lege Maria Hellevik var to av flere ved Vika Legekontor som ga 61-åringen livsviktig hjerte- og lungeredning. Her viser de Arve Flem den aktuelle hjertestarteren som fikk i gang hjertet hans. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG  / spjelkavika.no


-Kom i gang raskt

-Ikke nøl. Ring 113, eller få noen til å gjøre det når du går i gang med kompresjonene, sier lege Maria Hellevik.

 


byline friwal         I samarbeid med Nytt i Uka                       15. februar. 2017


baronen pageann

Spjelkavika.no | NYHETER:  Spesialist i allmennmedisin ved Vika Legekontor Maria Hellevik var en av de som var med på å redde Arve Flem 17.november. Hun roser kolleger som visste hva de skulle gjøre.

 

facebookknapp

Løp etter hjelp

Lege Maria Hellevik og kollegene sto i gangen og pratet da drosjesjåføren kom styrtende inn til dem.

-Han sa at han hadde en passasjer som var dårlig i bilen. Da styrtet vi til, jeg, legekollega Tore Gliddi Larsen og flere andre ved kontoret.

En sykepleier holdt hodet hans for å holde frie luftveier når han satt i bilen, men det ble raskt klart at han hadde stans og at vi måtte ha ham inn.


 

LES OGSÅ:  (Saken fortsetter under)

HER «DØDE» ARVE (61)

arve4

LES OGSÅ:

HER ER HJERTESTARTERNE

arve3

 


Visste hva vi skulle gjøre

Vi var to på selve hjertekompresjon og munn til munn. En ringte 113, en annen løp etter oksygen, forteller Hellevik.

Som spesiallege innen allmennmedisin må Maria Hellevik og kollegene hvert femte år gjennom godkjenning. I dette ligger også å kunne takle slike situasjoner.

-Vi holder også kurs en gang i året for alle på kontoret, så det var aldri i tvil hva vi skulle gjøre fram til legebil og ambulanse kom for å ta over.

 

Ikke dagligdags

Men det er heldigvis ikke dagligdags for noen av de ansatte på Vika Legekontor.

-Siden jeg startet i 2008 har vi brukt hjertestarteren to ganger. Av de hjerte og lungeredningsforsøkene jeg har deltatt i så er Flem den eneste som har overlevd, og det er jo gledelig at han klarte seg.

Han kom på hyggelig besøk i etterkant, og vi ser nok at han har hatt enorm flaks. Blant annet hadde han ikke møtt folk her om han kom ti minutter før.

 

Kom i gang raskt

Maria Hellevik er er klar på hva en må gjøre om en kommer opp i en så akutt situasjon som møtte henne og kollegene hennes i det de skulle starte på arbeidsdagen.

-En må komme i gang. Er du alene så ring 113 først, så starter du med taktfaste hjertekompresjoner, cirka 100 i minuttet. Klarer du å få tak i hjelp så be vedkommende om å ringe 113. Det er livsviktig å komme i gang, sier hun.