VÆR VARSOM: Vi har forsøkt oss på en illustrasjon over hvor en trygt kan bevege seg på isen, og hvor en må være forsiktig, og ikke minst hvor en må holde seg unna. De grønne områdene er usikre fordi det ikke er foretatt måling der, og at det på nordsiden av vannet er mer vannstrøm enn ellers på Lillevatnet. Illustrasjon: Spjelkavika.no / Google maps


God tykkelse

Stedvis solid is på Lillevatnet.

 


byline friwal

PUBLISERT
2.desember 2023Spjelkavika.no

NYHETER

SKØYTEIS

LILLEVATNET:

 

Mange har henvendt seg til Spjelkavika.no fordi de har vært bekymret over barn som har gått over isen på Lillevatnet.

 

Tykk is

Ingen er gitt en offentlig oppgave med å måle tykkelsen på isen, og eventuelt varsle.
Derfor tok Spjelkavika.no kontakt med vår sporty ismålet, Per Ove Stølen, som tok med seg drillen for å måle tykkelsen.

-Isen er tykk og god mange plasser. Men det varierer, forteller han.

Normalt må isen være 10 cm. for at den skal være trygg for lek og moro. På 20 cm. er den trygg å kjøre på med kjøretøy, men akkurat det er svært uaktuelt på Lillevatnet. Men til lek og rekreasjon er isen på Lillevatnet perfekt.


(Saken fortsetter under bildet):

DRILL: Her er Per Ove Stølen ute og måler isen ved en tidligere anledning. I går var han igjen ute og foretok målinger, spesielt på sørsiden. Der er isen tykk og solid, med et lite unntak. -Rett nedenfor veien til ungdomsskolen er den under 8 cm. og ikke trygg. Ellers er den godt over grensen på 10 cm.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no

 

Pass på

-Jeg målte 18 og 19 cm. på den sørøvestlige delen, altså på vasstrandsiden mot sentrum, for der er det jo ikke mer enn en meters dybde, men pass på.

For like nedenfor veien opp til ungdomsskolen går det vannføring ut i vannet. Og der er den plutselig kun 8 cm nå. Da bør en holde seg unna, advarer han.

(Han snakker altså her om området fra der det vokser mye siv i vannkanten, og et stykke vestover, journ. anm.).

 

Tykkest på sørsiden

Men fortvil ikke. Store deler av sørsiden av vannet har solid is, kan han fortelle.

-I området ved badeplassen på sørsiden, der jeg bor, og østover er isen 16 og 17 cm. tykk. Og det holder i massevis til å gå på skøyter.


 (Saken fortsetter under bildet):

POPULÆRT: Lillevatnet er et perfekt vann for å hygge seg på skøyter når isen er trygg. Store områder er nå trygge for moro, men noen områder er direkte farlige, og andre litt mer usikker.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Elveosene og nord

-Hva med nordsiden mot Holen?

-Jeg fikk målt rundt nitti meter ut fra badeplassen på sørsiden, og ikke helt oppe ved stranda på nordsiden. Men Lillevatnet har vannstrømming, og mest på nordsiden, noe som gjør isen tynnere, og ber folk være forsiktige i det området, og eventuelt sjekke selv, sier Per Ove.


-Det jeg i alle fall kan si er at folk alltid må holde seg unna elveosene både øst og vest. For der blir isen tynnere og tynnere. En må være ansvarlige og forsiktig, men på sørsiden ved badeplassen  skal det nå ikke være noe fare, forteller Per Ove Stølen. 

 

Snødekke

Fredag kom det en del snø som nok må måkes bort for å få fart på skøytene, og vær obs på at flere har kastet stein på isen de siste dagene, og som er skjult under snødekket.

Snøen isolerer også, men det er de nærmeste dagene meldt kuldegrader, før plussgradene melder sin ankomst etter en snau uke.

Inntil da er det bare å ta med ei snømåke og skøyter. 

Takk til Per Ove for målingen.