JULETRADISJON: Dirigent Nick Ost leder Musikklaget Brage når de skal både ha urframføring og skape julestemning i Spjelkavik kyrkje tirsdag. Foto: Arkivfoto FRIDGEIR WALDERHAUG / spjelkavika.no


Juletradisjon

Julemusikk, gjester og urframføring.


byline friwal

 

PUBLISERT
8.desember 2023Spjelkavika.no

KULTUR

BRAGE

JULEKONSERT:

 

Få, om noen, har gått hjem fra Musikklaget Brage sin tradisjonelle julekonsert uten julestemning.
 
Tradisjon
 
Og det er ikke få som har vært med når Brage har holdt sin julekonsert, for dette er en tradisjon de har holdt ved like i Spjelkavik kyrkje i mange år.
 
Og nå på tirsdag 12.desember er de klare for en ny julekonsert.
 
Musikklaget Brage er en kulturbærer hos oss i indre bydel, og med blant annet julekonserten også en solid trdisjonsbærer.
 
Gjestekorps
 
For hvert år har de musikalske gjester, og da snakker vi om lokale skolekorps og kor, for å nevne noe. Og i år har de invitert korpset de selv etablerte i 1953, 70-årsjubilanten Spjelkavik skolekorps.
 
Dirigenter er Nick Ost for Brage, og Cornelia Myhre for Spjelkavik skolekorps.
 
Normalt har Brage holdt sin julekonsert på Luciadagen 13.desember. Det gikk ikke i år. Men det blir nok ikke til forkleinelse for selve innholdet de to aktørene skal presentere.

(Saken fortsetter under bildet):

GJESTEKORPS: "Lillebrage" sa de om Spjelkavik skolekorps, som i 1953 ble stiftet av nettopp Musikklaget Brage. I år er 70-åringsjobilanten gjester på den tradisjonelle julekonserten i kirka.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


Variert
 
Innholdet blir variert, skal vi tro Brage, som sier at publikum skal få framført musikk både fra nyere tid, og musikk skrevet for flere hundre år siden. Og her er det snakk om å få en pust i bakken en travel førjulstid. Senk skuldrene og nyt, med andre ord.
 
Begge korpsene har høvd iherdig på programmet, og for ”Lillebrage”, som bygdefolket kalte dem før i tiden, Spjelkavik skolekorps så har de allerede vært i juleilden allerede, både med spilling på julegrantenning, Juleparaden og for de eldste på Spjelkavik omsorgssenter.

(Saken fortsetter under bildet):

URFRAMFØRING: Jon Gorrie er komponist og trompetist. Tirsdag skal Brage framføre hans «Festive Overture»
Foto: PRIVAT


Urframføring
 
Jon Gorrie er en kar stadig flere i Ålesund har fått et godt forhold til.
 
Komponisten og musikeren (trompetist) med opprinnelse fra New Zealand har nemlig bodd her siden 2014. Og han får publikum knytte et nærmere bekjentskap med på konserten.
 
Da blir det nemlig urframføring av Jon sin komposisjon «Festive Overture». En hyllest til hans bakgrunn som korpsmusiker i hjemlandet. For dette er et stykke skrevet for janitsjarkorps.
 
Her blir det både fanfarer og fest, som jo tittelen også insinuerer. Og Musikklaget Brage har fått æren av å framføre stykket som både er urframføring og verdenspremiere (som kanskje er det samme?).
 
Tirsdag
 
Uansett. Dette blir både spennende og vakkert. Hva annet kan en unne seg med nedsunkne skuldre, og ro i kroppen?