HELSEPRIS: Spjelkavikas Venner fikk fortjent tildelt "Folkehelseprisen" fra Nasjonalforeningen i Møre og Romsdal. (F.v) Styremedlem og folkehelsekontakt Ann Vollen Balstad, styreleder i Blindheim og Hatlehol lokallag og fylkesleder Ingunn Øye. Fra Spjelkavikas Venner møtte Kyrre Andre Heggelund, Finn Arne Lervik, leder Håkon Teigen og Lise Muldal . Foto: NILS-JARLE SÆTRE


Helsefremmende

Får folk ut av godstolen.


byline friwal

PUBLISERT
10. september 2024


 

Spjelkavika.no

SPJELKAVIKAS VENNER

NASJONALFORENINGEN

FOLKEHELSEPRIS:

 

Hvert år deler Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Møre og Romsdal ut "Folkehelseprisen".
 
 
Oppmuntrende
 
I år er det Spjelkavikas Venner som ble tildelt den prestisjetunge prisen.
 
-Dette var kjekt og gledelig, sier leder for Spjelkavikas venner, Håkon Teigen etter tildelingen.
 
Sammen med Kyrre Andre Heggelund, Finn Arne Lervik og Lise Muldal tok han mot prisen da den ble utdelt på møtet til Ålesund helselag på Klipra.
 
-Det er jo ekstra hyggelig med en pris som dette, for det gir oss enda mer stå-på-vilje videre, sier han.
 
 
Folkehelse i praksis
 
Spjelkavikas Venner tilrettelegger kilometervis med stier og turløyper, og de både måkes og tråkkes på vinteren, i tillegg til å holde dem ved like.
 
Dette er bare noe av alt de foretar seg, for også andre områder i Spjelkavika engasjerer dem. Som Sandingane der de også har utført mye arbeid.
 
-Vi vil jo at folk skal bruke det vi lager til, og det ser vi så absolutt at folk gjør, sier han.

-For oss er dette folkehelse i praksis fordi folk kommer seg ut og bruker løyper og gapahuker, forteller Håkon, som er leder for en ivrig gjeng.
 
 
Har det gøy
 
-Vi er mellom fem og ti svært aktive.

(Saken fortsetter under bildet):

SANDINGANE: Sandingane er også et rekreasjonsområde Spjelkavikas Venner har engasjert seg sterkt i.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Spjelkavika.no


-Den "harde kjerne"?
 
-Det kan du si ja. Men vi har opp til 30 frivillige vi kan tilkalle når det er ekstra behov, som nå på forsommeren da vi skulle ta ned Turheisa.
 
-Og dette er mennesker som er fra 17 til 80 år, og mange av dem i full jobb, sier Håkon, som vektlegger en ting.
 
-Vi har det gøy. Det er det viktigste. Lønna er ei brus og en sjokolade, men vi sørger for sosiale ting inn i mellom, sier han.
 
(Saken fortsetter under bildet):

SKILØYPER: Spjelkavikas Venner sørger for kilometervis av løyper både sommer og vinter. Som her, der det blir tråkket skispor på fjellet..
Foto: SPJELKAVIKAS VENNER


Føler eierskap
 
-Du sier folk er flinke til å bruke alt dette. Blir det mye vedlikehold?
 
-Noe er det jo alltids, men for eksempel så slipper vi å bruke krefter på søppel. Vi ser at folk føler ansvar og eierskap. Derfor tar de søpla med seg, sier han.

-Det er ytterst sjelden at vi må rydde i gapahukene og løypene etter folk, legger han til.
 
 
Seks kandidater
 
Ingunn Øye er fylkesleder for Nasjonalforeningen og forteller at Spjelkavikas Venner gikk helt til topps, blant flere kandidater.
 
-De ble foreslått av Blindheim og Hatlehol Helselag, blant seks kandidater, avslører Ingunn Øye.

-Det er for arbeidet de gjør langs Lillevatnet, Turløypa og på fjellet de nå er tildelt prisen. For det fremmer folkehelsa, sier hun.
 

 

Kriterier
 
Nasjonalforeningen har noen kriterier som må oppfylles for å få prisen.
 
-Prisvinnerne skal arbeide for at folk skal ha en så god folkehelse som mulig, skape trivsel og livsglede, samt arbeide til gode nærmiljø, sier hun.
 
-Inkludering og å arbeide mot utenforskap er også en viktig del, for de sørger også for at funksjonshemmede og de med barnevogn kommer seg ut. Også skolene i området bruker aktivt det de lager til, sier Ingunn Øye.
 
 
Kunst og penger
 
Det er ikke en gammel pris Nasjonalforeningen nå deler ut hvert år. Spjelkavikas Venner er de sjette prisvinnerne etter at den ble innstiftet. Og prisen i år består av et maleri, samt 10.000 kroner fra forslagsstillerne Blindheim og Hatlehol Helselag.
 
-Vi er ikke et stort fylke, men med mye aktivitet. Derfor må vi også fordele den litt geografisk, og i år gikk den altså til Spjelkavik, forteller fylkeslederen.
 
Prisen deles ut hvert år på fellesmøtet som avholdes på Klipra.
 
Tilstede under tildelingen var også Ann Vollen Balstad, som er styremedlem i fylkeslage og folkehelsekontakt i fylket, Solveig Hauge som er leder i Blindheim og Hatlehol Helselag, Wenche Seth Gjøsund, og altså fylkesleder Ingunn Øye.